Jelzőlámpával kevesebb lehet a baleset

Jelzőlámpával kevesebb lehet a baleset

- Kategória: Közélet

Szinte nem múlik el úgy hét, hogy ne történne koccanás, vagy akár komolyabb közlekedési baleset a Terv és Szekeres Richárd utcák kereszteződésében Mosonmagyaróváron. Korábban történtek már ebben a kereszteződésben forgalomtechnikai beavatkozások a balesetek megelőzése érdekében, ennek ellenére továbbra is sok autó ütközik a csomópontban. A tapasztaltok szerint azonban nem forgalomtechnikai hiányosság, hanem a sofőrök figyelmetlensége miatt következnek be itt a balesetek. A veszélyforrást talán csökkenti, hogy a tervek szerint a jövő évben jelzőlámpát telepítenek a csomópontba.

A rendőrségi statisztikában is látszik, hogy rendkívül balesetveszélyes ez a kereszteződés. Az elmúlt időszakban összesen nyolc alkalommal kellett itt helyszínelniük a rendőröknek, ezek közül több személyi sérüléssel is járt. Ám ennél jóval több olyan koccanás, anyagi kárral járó ütközés történt, amit nem jelentettek a hatóságnak. Amint azt Zwickl Krisztiántól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársától megtudtuk: ebben a csomópontban történt balesetek mindegyike figyelmetlenségből adódott, nincs forgalomtechnikai hiányosság a kereszteződésben. Az autósok a kihelyezett jelzőtábla ellenére nem adtak elsőbbséget a védett úton haladónak. Korábban vizsgálták már a csomópontot, aminek eredményeként a forgalomtechnikai tükröt helyezett ki az  út üzemeltetője, valamit a „különösen veszélyes helyre” figyelmeztető útburkolati jellel látták el a csomópontot. Ennek ellenére továbbra is számos baleset történik a kereszteződésben.

A karambolok nagy számához vélhetően a forgalom növekedése is hozzájárul. Az 1-es számú főút közeli csomópontjában lehetővé vált a balra kanyarodás, a Terv utca irányába. Ezzel lényegesen nagyobb lett a forgalom a Mofém-telepen, sokan használják „menekülő útként” a Terv utcát, hogy kikerüljék a jelzőlámpás csomópontokat és a belvárosi forgalmat.

Az önkormányzat is vizsgálta, miként tehetnék biztonságosabbá a Terv és Szekeres Richárd utcák kereszteződését. Amint azt dr. Árvay István polgármestertől megtudtuk: a szakemberek már elkészítették a terveket egy jelzőlámpás csomópont kialakítására. Szeretnék ennek kivitelezését a jövő évben megvalósítani. A fejlesztéstől azt várják, hogy megszűnnek a balesetek ebben a jelenleg veszélyes csomópontban.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit