Insula Magna látogatóközpontot és könyvtárat avattak a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karán

Insula Magna látogatóközpontot és könyvtárat avattak a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karán

- Kategória: Hírek, Közélet

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán, a várkapitány-épületben kapott helyet a szigetközi értékeket bemutató Insula Magna látogatóközpont. A létesítményben nyílt meg az Egyetemi Könyvtár és Levéltár mosonmagyaróvári kari tagkönyvtára is. Az elkészült beruházásokat az 1,89 milliárd forintos európai támogatásból megvalósult Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program projektzáró rendezvénye keretében adták át a minap.

A Széchenyi István Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság, környezetünk megóvása és fejlesztése iránt, amely képzéseiben, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységében is markánsan megjelenik. Az intézmény ennek megfelelően az Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program megvalósításában is meghatározó szerepet vállalt.

A projekt során az egyetem kutatói és a konzorciumi partnerek – az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – más közreműködők bevonásával a térség jövőjét meghatározó projektjavaslatokat dolgoztak ki.

Az átadáson dr. Mezei Katalin, az egyetem Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszékének vezetője mutatta be az eredményeket. Kifejtette: az elkészült Insula Magna látogatóközpont a Tourinform-iroda befogadása révén idegenforgalmi kiindulópont lesz. Emellett elsődleges célja a Szigetköz és Csallóköz, mint önálló természeti, kulturális, társadalmi és gazdasági egység bemutatása, az értékek társadalmi tudatosítása, valamint a modern, precíziós agrárgazdaság kapcsolódási lehetőségeinek szemléltetése.

A várkapitány-épületben talált otthonra az Egyetemi Könyvtár és Levéltár mosonmagyaróvári kari tagkönyvtára is, amely nyilvános felsőoktatási és szakkönyvtár, így az egyetemi polgárokon kívül a külsős olvasók is beiratkozhatnak és használhatják szolgáltatásait. A több mint 15 ezer kötetből álló állomány számos szakterülettel foglalkozik az agrárökonómiától az állattenyésztésen át a biotechnológiáig, az élelmiszeripartól a növénynemesítésen át a talajtanig. A gyűjteményben 1851 előtti régi könyvek, különleges növényhatározók is találhatók, amelyek az archív részleget gazdagítják. A Szigetközzel kapcsolatos dokumentumok és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézettől ajándékba kapott, tejkutatáshoz kapcsolódó magyar és nemzetközi szakirodalmak is kutathatók.

Dr. Tóth Tamás, a mosonmagyaróvári kar dékánja az ünnepélyes átadáson visszatekintett arra az útra, amelyet a mosonmagyaróvári kar bejárt 2016, a Széchenyi-egyetemhez való csatlakozása óta. A megvalósult fejlesztések közt említette az óvári vár és környezetének megújítását, számos épület energiatakarékossági rekonstrukcióját és a legmodernebb technológiákkal felszerelt Smart Farm Tangazdaságot is.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán, a várkapitány-épületben kapott helyet a szigetközi értékeket bemutató Insula Magna látogatóközpont. A létesítményben nyílt meg az Egyetemi Könyvtár és Levéltár mosonmagyaróvári kari tagkönyvtára is. Az elkészült beruházások 1,89 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósultak meg az Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program keretében.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint