Idén még égethető a kerti zöldhulladék – Jövőre már csak komposztálni lehet

Idén még égethető a kerti zöldhulladék – Jövőre már csak komposztálni lehet

- Kategória: Közélet
illusztráció

Megkezdődött az őszi kerti munkák időszaka, amivel szinte minden udvarban rengeteg zöldhulladék keletkezik. A gallyak, ágak, falevelek elégetése bár nem ajánlott, de idén még lehetséges Mosonmagyaróváron. A jövő évtől azonban – egy törvény változás miatt – már csak komposztálni lehet ezt a hulladékot.

Mosonmagyaróváron önkormányzati rendelet szabályozza a kerti égetés módját. A jogszabály szerint a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladék ) elsősorban komposztálni kell, égetéssel a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék ártalmatlanítható.
A helyi szabályozás szerint az égetés február 15-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig terjedő időszakban reggel 9 és este 6 óra között végezhető. Zöldhulladékot égetni csak a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett és nagykorú cselekvőképes személy felügyelete alatt lehet. A kerti zöldhulladék csak száraz állapotban lehet eltüzelni, nem keverhető egyéb hulladékokkal, nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (például műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak).

A jövő évtől azonban már tilos lesz a kerti zöldhulladék égetése. Erről legutóbbi ülésén határozott a város képviselő-testülete. A köztisztasági rendelet módosítására egy törvényváltozás miatt volt szükség. Eszerint a jövő évtől hatályon kívül helyezik a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény azon rendelkezését, ami felhatalmazást ad az önkormányzatoknak, hogy rendeletben szabályozzák az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat. Erre azért volt szükség, mert a levegőminőség alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és kerti hulladék égetésének. A jogszabály-módosítással általánossá válik az avar és kerti hulladék égetésének tilalma. A törvényváltozás okán a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete is módosította a köztisztaságról és a közterületek védelméről szóló rendeletét. Eszerint a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot – a növényi eredetű száraz hulladékot is – komposztálni kell majd.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti