Idén is figyelnek a biztonságra az iskolák környékén

Idén is figyelnek a biztonságra az iskolák környékén

- Kategória: Közélet

A szeptember elsejei iskolakezdésre nemcsak a gyerekek, a szülők és a tanárok, hanem a rendőrség is készült. Ahogy az elmúlt években mindig, úgy most folyamatos rendőri jelenlét segíti a tanév kezdetén a gyermekek biztonságos közlekedését Mosonmagyaróváron.

„Ilyenkor a megnövekvő forgalom nagyobb odafigyelést igényel minden közlekedőtől, gyerekektől és felnőttektől egyaránt.” – hangsúlyozta portálunknak Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója. Elmondta: a tanévkezdet időszaka fokozott veszélyeket rejt a közúti közlekedésben, különösen a gyermekekre nézve. Ezért lényeges, hogy a járművezetők felkészüljenek az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra. Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után gyakorlatilag egyszerre, reggelente tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket.

Éppen emiatt szeptemberben – a napi oktatás kezdetének időszakában – a rendőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít. A folyamatos jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különös tekintettel a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére.

Zwickl Krisztián felhívja továbbá a szülők figyelmét arra, ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mindig a kijelölt parkolóhelyeken álljanak meg, hiszen akár balesethez is vezethet, ha vészvillogót kitéve az iskola bejáratánál teszik ki gyermeküket az autóból, hogy a kicsiknek minél rövidebb utat kelljen megtennie az iskoláig. Fontos továbbá, ha a kisebb gyerek közösségi közlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérjék el, gyakorolják be az útvonalat és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat. A mobiltelefonálás járművezetés közben tilos, de a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe, vagy zenehallgatás miatt nem hallja a közeledő autókat. Ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mutassanak példát azzal, hogy bekötik a biztonsági övet és gyermeküktől is kérjék ugyanezt. Amennyiben az iskolák környékén van kijelölt gyalogátkelőhely kérik, hogy azon menjenek át, még akkor is, ha sétálni kell kicsit a biztonságos átkeléshez.

Zwickl Krisztián elmondta: az idei tanévben is folytatódik az iskola rendőre program, melynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.

 

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti