Hetven kivágott helyett négyszáz új fa évente

Hetven kivágott helyett négyszáz új fa évente

- Kategória: Közélet

Van-e elég fa a városban? Túlzott mértékű-e a fakivágás? Elég fát ültetnek-e a kivágottak helyére? Egyre több mosonmagyaróvárit foglalkoztatnak az elmúlt időszakban ezek a kérdések. Sokak szerint nem kellene ennyi fát kivágni és több zöldövezetre lenne szükség. Még kezdeményezés is indult ebben a kérdésben a legnagyobb internetes közösségi portálon, amiből aztán egy kisebb létszámú demonstráció is szerveződött a fák védelmében.  Sőt, az önkormányzati közmeghallgatáson is ez volt az egyik fő téma. Nos, vajon tényleg túlzott-e a fakivágás a városban. Ennek próbáltunk utánajárni.

Évente mintegy 400 fát ültetnek Mosonmagyaróvár közterületire. Ezzel szemben legfeljebb hetven fát vágnak ki. – szögezte le dr. Árvay István polgármester. Elmondta: évente átlagosan kétszáz bejelentés érkezik a hivatalba , amiben közterületi fák kivágását kérik a lakók. Ennek körülbelül negyedét engedélyezik. A polgármester hozzátette: magánterületen nem kell engedély a fák kivágáshoz, ebben az önkormányzatnak nincs hatásköre. A favágások kapcsán többször felmerült a sokak által túlzott mértékűnek tartott társasház építés is. Ezzel kapcsolatban a polgármester kiemelte: ebben a tekintetben a jelenlegi képviselő-testület nem módosította a szabályozást a város belső területein. Ezek a részek évtizedek óta beépítésre szánt területek a rendezési tervben. Az önkormányzat koncepciója az, hogy társasház ezeken a területeken épüljön, ne pedig a kertvárosi részeken.

– Nem túlzott a favágások mértéke a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület szerint sem. Ugyanakkor dr. Unger András elnök lapunknak kifejtette: nem értenek egyet a társasház építkezések rendkívül magas beépítési intenzitásával. Mint mondta: ezt az utak szűkös kapacitása miatt a közlekedés ezt nem tudja követni, ami hamarosan komoly gondokat okoz majd. A város fáival kapcsolatban az elnök elmondta: a Wittmann-park a jelenlegi rendkívül leromlott állapota miatt a pihenőpark funkció betöltésére alkalmatlan. Ezért javasolnak egy szakértői felmérést és a felújítás több lépcsős tervezését, mielőbbi megkezdését, amibe beletartozik a elöregedett, beteg fák kivágása is. Dr. Unger András hozzátette: a park eredeti funkcióját nem támogatja a tövében a közelmúltban megépített mintegy százhúsz társasházi lakás sem.

Az elnök kiemelte: május közepétől június végéig sok kellemetlenséget okoznak virágzásukkal a mintegy ötven évvel ezelőtt ültetett, mára megvénült, sok esetben balesetveszélyes nyárfák. Ezért javasolták ezek tervszerű kivágását a közterületekről, majd pótlásukat más fajtákkal. A Kiserdő utca mellett tervezett új lakóterülettel kapcsolatban dr. Unger András elmondta: nem ellenzik az ott lévő. egyébként értéktelen és elöregedet fákból álló erdőrész kivágását abban az esetben, ha az önkormányzat gondoskodik azonos területű fás zöldterület kialakításáról. Az elnök beszélt az egyetem területén, a „B” épület előtt történt favágásokról is. Mint mondta: az egyesület nem ellenezte ezt a lépést, mert így a takarásból feltárult ez a terület, illetve az épület, létrejöhetett egy jól megtervezett és kialakított park. Dr. Unger András hozzátette: üdvözlik, hogy a városban egységes koncepció szerint megindult egy parkosítási program.

Az idei őszi fásítás keretében összesen 434 lombos fát ültet el a Városüzemeltető Kft. – tudtuk meg Nagy Attilától, a társaság parkfenntartási csoportjának vezetőjétől. Elmondta: ezen felül 380 cserjét, illetve örökzöldet ültetnek ki város szerte. A fafajták kiválasztásánál figyelembe vették az utcában húzódó közműveket. Például, hogy a légvezetékek alá csak kinövésű gömbfákat ültetnek. Az újonnan létrehozott lakóparkokban pedig az egységes fasorok kialakítására törekednek.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó