Gyorshajtás miatt történt a legtöbb baleset

Gyorshajtás miatt történt a legtöbb baleset

- Kategória: Közélet

Közel húsz százalékkal több közlekedési baleset történt Mosonmagyaróváron és a környék útjain 2021-ben, mint az azt megelőző évben. – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől.

Hozzátette: emelkedett ugyan a balesetek száma, ám így is az elmúlt több mint egy évtized statisztikáit nézve a második legjobb év volt a tavalyi. Persze a cél az, hogy egyetlen baleset se történjen az utakon, ennek érdekében lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek.

Makó László elmondta: ötven százalékkal emelkedett az elmúlt évben a halálos balesetek száma. Ehhez nagyban hozzájárult, amikor néhány órán belül ugyanaz a sofőr két halálos balesetet is okozott Jánossomorján és Mosonmagyaróváron. Ugyancsak ötven százalékkal nőtt a súlyos sérüléssel járó balesetek száma, míg a könnyű sérüléseseké öt százalékkal emelkedett. Összességében huszonnyolc százalékkal több személy sérült meg közlekedési balesetben tavaly, mint azelőtt.

Az alezredes kiemelte: jelentős mértékben nőtt ittas okozók száma, az összes személyi sérüléssel járó baleset közel hét százalékánál fogyasztott alkoholt a baleset okozója. Főként az elmúlt év decemberének második felében nőtt meg az ittas sofőrök száma. Noha az elmúlt év során is kiemelt figyelmet fordított a rendőrség az ittas vezetők kiszűrésére, a kedvezőtlen statisztikai adatokat figyelembe véve az elkövetkezendő időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetnek erre. Mint ahogy a bódult állapotú sofőrök kiszűrésére is, mert sajnos az utóbbi időben egyre több ilyen esettel találkoznak.

Az osztályvezető elmondta: míg a korábbi években az elsőbbségadás elmulasztása volt a balesetek legfőbb oka, tavaly a gyorshajtás miatt következett be a legtöbb karambol. Éppen ezért gyakrabban tartanak sebesség ellenőrzést, változó helyszíneken. Sőt, ez elmúlt időszakhoz hasonlóan rendszeresek lesznek az úgynevezett leállításos ellenőrzések is. Ezekben az esetekben a kisebb mértékű – a közigazgatási bírság mértékét még el nem érő – sebesség túllépések esetén is a helyszínen megállítják a szabálytalankodókat és szankcionálják a gyorshajtást.

Az alezredes hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak továbbra is a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére. Noha csökkent az általuk okozott balesetek száma, fontos feladat a közlekedésben leginkább védtelenek megóvása. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy ők is felelősen vegyenek részt a közlekedésben, fokozottan figyeljenek az úttesten való áthaladáskor és tartsák be a „látni és látszani” elv szabályait.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint