Fontos a vízmérőaknák téliesítése

Fontos a vízmérőaknák téliesítése

- Kategória: Közélet

Az AQUA Szolgáltató Kft. tájékoztatja kedves fogyasztóit, hogy idén is figyeljenek oda a vízmérőaknák téliesítésére, mivel minden évben nagyon sok az elfagyás, ami rengeteg plusz költséggel és kellemetlenséggel jár.

Már ősz végén, a tél beállta előtt javasoljuk a vízmérőaknák felkészítését a hideg időre. A fagyok beálltakor a vízaknákban elhelyezett vízmérők és egyéb szerelvények (csapok, elzárók és csövek) meghibásodását okozhatja a bennük lévő víz megfagyása. Ez két problémához vezet: egyrészt elfagyás után nem lehet vizet vételezni, másrészt a kiolvadás után keletkező meghibásodások során jelentős vízelfolyások jelentkezhetnek. A vízmérő sértetlenségének megőrzése a víziközművekkel kapcsolatos jogszabályok szerint a fogyasztó felelőssége. Az így keletkező csőtörések főleg lakatlan ingatlanok esetében fordulhat elő, ahol az ingatlan tulajdonosai nem veszik észre, hogy folyamatosan folyik el a víz a megsérült szakaszon. Így rendkívül nagy mennyiségű ivóvíz folyhat el, melyet a szolgáltatónak ki kell számláznia a fogyasztó felé. A lakóingatlanoknál és üdülőknél felszerelt vízmérők áteresztőképessége 3 m3/ h, azaz naponta akár 70 000 liter víz is elfolyhat!  Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a mérők elfagyásának száma csökken, de így is évente kb. 20 fogyasztót érint. Az így keletkező kár a javítás költségét és az elfolyt víz utáni vízdíjat figyelembe véve esetenként meghaladhatja a 100 000 forintot is!

A fogyasztót is érintő, óra utáni meghibásodás könnyen felismerhető: ha az ingatlanon nincs vízhasználat, de az óra folyamatosan és egyenletesen forog illetve a vezetéken állandó súgás hallható.

Az elfagyás megelőzése érdekében érdemes odafigyelni arra, hogy a vízmérőaknák fedelét a fagyok beállta előtt csukják le, a kerti csapokat pedig zárják el, és ürítsék le a lakók. Érdemes még a vízmérőaknákban a vezetéket, a szerelvényeket és a vízmérőt szigetelő anyaggal beburkolni. Lakatlan házaknál a tél beállta előtt mindenképpen szükséges az aknákban a vízmérő előtt a vezetékeket elzárni, és a házak belső – használaton kívüli – vezetékeit vízteleníteni.

Az AQUA Kft. is téliesíti az általa üzemeltetett vízhálózat egyes szerelvényeit. Elsőként a hidak alatt átmenő vezetékek, közkutak és a vízvételi létesítmények valamint a több mint 1000 tűzcsap ellenőrzése történik meg. A régi „kék” közkutakat zárt állapotban leürítik munkatársaink, akárcsak a játszótereken és egyéb köztereken elhelyezett közkutakat. Minden fagyásveszélynek kitett szerelvényt, vezetéket, szivattyút ellenőriznek, leeresztenek még akkor is, ha éppen üzemen kívül vagy fagyvédett helyen van.

Amennyiben kérdése van, vagy további információt szeretne, úgy személyesen vagy telefonon kérhet tanácsot műszaki kollégáinktól.

További információk: www.aquakft.hu

2015/18

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti