Épül már a Lajta-híd

Épül már a Lajta-híd

- Kategória: Közélet

Noha a korábbi tervhez képest valamivel később, de most már biztos, hogy elkészül a Kiserdő utcai Lajta-híd bővítése. A munkálatokhoz szükséges területet már előkészítették és a híd elemei is a helyszínen vannak.

Régóta várat már magára a Kiserdő utcai Lajta híd kétsávossá bővítése. Az önkormányzat szerette volna, ha a kivitelezés az idei év első felében elindulhat. Ennek érdekében még az elmúlt év végén döntöttek az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás megindításáról.  Ezzel együtt a képviselő-testület előzetes kötelezettségvállalást is tett arra, hogy a 2019-es költségvetésébe betervezi a híd bővítését. Ennek nyomán megindult a közbeszerzési eljárás, ami eredményeként a közelmúltban aztán megindulhatott a kivitelezés is.

Amint azt dr. Árvay István polgármestertől megtudtuk: a híd jelenlegi teljes szélessége 5,3 méter. A szélesítést követően az  új keresztmetszet kétszer négy méteres pályaszélességgel vezeti majd át a közúti forgalmat. A forgalmi sávok haladási iránya szerinti jobb oldalán alakítják ki az egy méter széles kerékpárutat, így a teljes hídszélesség 14 méteres lesz. A híd két végén a csatlakozó utakat is kiszélesítik a hídon való átvezetés érdekben. A centrum felőli végen a meglévő kétirányú kerékpárutat csatlakoztatják a szétválasztott egyirányú kerékpárúthoz, oly módon hogy az úton átvezetik a Halászi felé vezető kerékpársávot, ami becsatlakozik a kiépített kétirányú kerékpárútba. Ezzel együtt a híd közvilágítását is megvalósítják.

A polgármester hozzátette: a híd építésének munkálatai már zajlanak. A Kálnoki utca mentén felvonulási területet alakítottak ki az elmúlt hetekben, ahova aztán elhelyezték a híd acél szerkezeteit. Emellett előkészítették a híd bővítéséhez szükséges területet, ami néhány fa kivágásával járt. A medermunkák várhatóan október 14-én megkezdőnek. A tervek szerint legkésőbb jövő év augusztusára elkészül a Lajta-híd bővítése.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó