Elmarad a városi ünnepség – Parkolókról, parkról kérdeztek a közmeghallgatáson

Elmarad a városi ünnepség – Parkolókról, parkról kérdeztek a közmeghallgatáson

- Kategória: Közélet

Járvány helyzetre tekintettel az október 23-i városi ünnepséget nem tartják meg. – jelentette be dr. Árvay István polgármester a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki közmeghallgatása kezdetén. Hozzátette: az október 26-i, Gyásznapi megemlékezéseket azonban- a jelen állás szerint – megtartják.

A közmeghallgatáson a polgármester beszélt az elmúlt évi költségvetésről, illetve az idei évi büdzséről is, amit nagyban átírt a koronavírus járvány. Elhangzott: a számos fejlesztés mellett nagymértékű, közel egy-milliárdos tartalékot is képeztek. Az idei évben az adóbevételek – a járvány helyzet  miatt – nem a tervezett ütemben folytak be. Ez összességében több mint 900 millió forintos kiesést jelent az idei költség költségvetésben. Emiatt lényeges átcsoportosításokra és fejlesztések elhalasztására kényszerült az önkormányzat. Ám így is számos út-, járda- és parkoló építés valósult meg az elmúlt időszakban és zajlik jelenleg is.

A közmeghallgatáson kérdésként merült fel, hogy a Móra-lakótelep középső udvarán miért nem alakítanak ki parkolókat. A polgármester válaszában elmondta: az érintett lakók többségének nyilatkozata szükséges ahhoz, hogy a zöldfelület rovására parkolókat alakítsanak ki. Amennyiben megszületik az erről szóló lakóközösségi határozat, úgy megkezdik a parkolók kialakítását.
A tanácskozáson felszólalt dr. Unger András, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke is. Mint mondta: nagyobb figyelmet kellene fordítani a Wittmann-parkra. Szerinte a parkban, illetve annak peremén zajló építkezések miatt nagyon zsúfolttá válik ez terület. Emellett dr. Unger András szorgalmazta az északi elkerülő út megépítését is.

Dr. Árvay István elmondta: a Wittmann-parkban lévő sporttelepen naponta mintegy ötszáz gyermek sportol, ezért is szükséges a közlekedési útvonalak fejlesztése. Emellett a park területére vonatkozó rendezési tervet már több évtizede fogadta el az önkormányzat, ezen nem változtattak. A polgármester egyetértett abban, hogy a Wittmann-park felújítására szükség van, ám mint mondta: az ezzel járó favágások biztosan nagy társadalmi ellenkezést váltanak majd ki.

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó