Egyre fiatalabban drogoznak

Egyre fiatalabban drogoznak

- Kategória: Közélet

Több fórumon is felvetődött az elmúlt időszakban, hogy viszonylag könnyen juthatnak különféle kábítószerekhez a fiatalok Mosonmagyaróváron. A téma szóba került például a képviselő-testület legutóbbi ülésén is.

Több szülő is megkereste a városvezetést segítséget kérve azzal, hogy a gyerekek könnyen juthatnak drogokhoz a szórakozóhelyek, iskolák környékén. – tudtunk meg dr. Iváncsics János alpolgármestertől. Elmondta: ennek nyomán a szociális kerekasztal ülésén is napirendre került a téma. A résztvevők abban állapodtak meg, hogy közös akciótervet dolgoznak ki ebben a kérdésben és az eddigieknél is szorosabban működnek együtt, az információ áramlás hatékonyabbá tétele érdekében.

drog003

„Semmivel sem súlyosabb a kábítószer helyzet Mosonmagyaróváron, mint tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt. A beszerzés módjában, valamint a fogyasztók életkorában történt változás. Sajnos egyre fiatalabb az érintett korosztály.” – magyarázza Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. A szakember elmondta: ma már ritkán találkoznak a klasszikus drogterjesztőkkel, nem kötődik szórakozó-, vagy vendéglátóhelyekhez. A tapasztalatok szerint a fogyasztók elsősorban internetes rendeléssel jutnak hosszá a szerekhez, amik általában valamelyik távol-keleti országból érkeznek. A rendőrség rendszeresen tart razziákat a szórakozóhelyeken, ám ezek során drogterjesztéssel nem találkoznak, csupán a fogyasztóknál mutat pozitív értéket a teszt. Általában a megrendelt anyagot még otthon, kisebb baráti társaságban fogyasztják el. Főként az operatív munka eredményeként kerülnek a rendőrség látókörébe azok az emberek, akik tovább akarják adni ezeket a szereket. Pápai Gyula hangsúlyozta: sajnos az érintett korosztály egyre fiatalabb, többször találkoztak már tizenhárom-tizennégy éves fogyasztókkal, ám a középiskolás korúaknál jellemző inkább. Tíz éve még tizennyolc év volt alsó korhatár. – tette hozzá a szakember.

drog001

Az őrnagy kiemelte: a drogot használó fiatalok körében népszerűek a herbál félék. Ez a marihuanához hasonló, de szintetikus szer viszonylag olcsó. Összetétele sokféle lehet, amik mellékhatása egyelőre nem ismert. Éppen ezért rendkívül veszélyes, hiszen nem tudni, milyen elváltozásokat okoz a szervezetben. Ezt az anyagot használók a saját életükkel játszanak. Előfordult például olyan fiatal, aki huzamosabb ideig, rendszeresen szívta ezt az anyagot, ezért ma már művese kezelésre szorul. A herbál mellett ismét kezdenek elterjedni az amfetamin származékok, valamint a marihuána is folyamatosan jelen van. A keményebb drogok – vélhetően a magas áruk miatt – nem terjedtek el a környéken. Évente átlagosan néhány tucat fogyasztóval szemben indul eljárás a környéken.

drog002

Pápai Gyula a helyi DrogPont munkatársaival közösen felvilágosító kampányokkal, beszélgetésekkel sokat tesz azért, hogy visszaszorítsa a környéken a fiatalok drogfogyasztását. Az őrnagy mint mondja: szinte naponta tart előadásokat iskolások számára ebben a témában, ám mint mondja: óriási a felelőssége a szülőknek is ezen a téren, a legtöbbet ők tehetnének annak érdekében, hogy gyermekük ne térjen erre az útra.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti