Buszmegállók, illegális szemetelés és közlekedési problémák

Buszmegállók, illegális szemetelés és közlekedési problémák

- Kategória: Közélet

Záporoztak a kérdések, felvetések, javaslatok napirend előtt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén.

A tanácskozás kezdetén dr. Árvay István bejelentette, hogy a napokban 96 éves korában elhunyt Mihály Ferenc, Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasa, akit 2007-ben kapta meg ezt az elismerést. A testület és a jelenlévők egy perces néma felállással tisztelegtek az emléke előtt.

A városi buszjáratokkal kapcsolatos aggályait fogalmazta meg napirend előtt Muráncsik László. A képviselő egy júliusban történt járta kimaradást említett, amit az önkormányzat érdeklődésére a közlekedési társaság később azzal indokolt, hogy a sztrádán történt baleset miatti útlezárás következtében megnőtt a forgalom a városban, így nem tudták volna tartani a menetrendet. Emiatt azonban sokan hiába vártak a buszra. A képviselő szerint egyébként alig néhány perces kését okozott volna a megnövekedett forgalom. Muráncsik László hangsúlyozta: meg kell előzni a további hasonló eseteket. Úgy véli, történhettek még ilyen járta kimaradások, amik azonban nem jutottak az önkormányzat tudomására.

Jávor Miklós az illegális hulladék lerakások miatt emelt szót napirend előtt, ami szerinte egyre nagyobb mértékű a városban. A jobbikos képviselő úgy véli, intenzívebben kellene foglalkozni ezzel a problémával. Dr. Árvay István válaszában kifejtette: több fronton vívják ezt a harcot hosszú ideje. Az önkormányzati rendészet kiemelten foglalkozik az illegális hulladék lerakások felszámolásával, valamint például a tájsebészeti program keretében a hivatal is sokat tesz az illegális hulladék lerakók felszámolása érdekében. A polgármester szerint azonban az emberek szemlélet formálásával lehetne csupán átütő eredményeket elérni ebben.

Szabó Miklós a városi közlekedés egyre égetőbb problémáira hívta fel a figyelmet. Mint mondta: gyakorta alakulnak ki torlódások több ponton is, valamint gondot jelnet város szerte a parkolás. Ennek orvoslására megoldás lehetne parkolóház építése például a városháza mögött, vagy a Sóház mellett. Dr. Árvay István elmondta: a probléma való, ám néhány száz férőhelyes parkolóház építése nem oldja meg a problémát. A városháza mögött területre például megtervezettek egy kétszintes parkolóházat, ám a felhajtók és szabályos kihajtók megépítésével kevesebb autó elhelyezésére lenne lehetőség, mint most. A Sóháznál lévő parkolót azonban bővíteni fogják. Az állami utak kezelője felé folyamatosan jelzik a problémát, a városi közút hálózat fejlesztésénél pedig igyekeznek mindent megtenni a az áteresztő képesség növelése érdekében.

Dr. Kovács Tamás több témában is kérdezett a polgármestertől. A szocialista képviselőt érdekelte például, hogy a most épülő geotermális erőmű képes lesz-e a megfelelő minőségű hő biztosítására, illetve miként történik majd a beruházás finanszírozása. A városatya szorgalmazta továbbá a városközponti buszmegállók komfortosabbá tételét, a magyaróvári temetőben lévő vadgesztenye fák felülvizsgálatát, valamint javasolta a jövő évtől az iparűzési adó csökkentését.

„Amíg én ülök a polgármesteri székben, nem lesz iparűzési adó csökkentés.” – szögezte le dr. Árvay István. Hozzátette: nem jelent versenyhátrányt a helyi cégeknek az adó mértéke és nem is érkezett ilyen jellegű megkeresés a vállalkozásoktól. A jelenlegi adómérték megfelelő alapot ad a városnak a fejlesztési elképzeléseihez. Egy ezrelékes csökkentés évi százmilliós kiesést jelentene a városi büdzsében. A fasorok felülvizsgálatával kapcsolatban a polgármester elmondta: a város minden pontján megvizsgálják a a fák állapotát és szükség esetén döntenek a kivágásról. Hozzátette: bízik abban, hogy lakossági felháborodás nélkül tudják elvégezni ezt a munkát. A geotermális erőmű létesítéséről a dr. Árvay István elmondta: ez egy magánberuházás, így minden kockázata is a cégé. A buszmegállók komfortosabbá tételét pedig jelzik az ebben illetékes közlekedési társagának.

DSC_4475 DSC_4477 DSC_4479

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint