Biztonságban az ünnepek előtt is: a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tanácsai a karácsonyi készülődéshez

Biztonságban az ünnepek előtt is: a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tanácsai a karácsonyi készülődéshez

- Kategória: Közélet

Közelednek az év végi ünnepek, ezzel együtt megkezdődött a készülődés a Karácsonyra. Az ünnepi hangulatban azonban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb biztonsági szabályokról. Nagyon fontos, hogy senki ne váljon bűncselekmény, szabálysértés áldozatává! – hangsúlyozta portálunknak Pingicer Zsuzsanna őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója, aki egyben  néhány jó tanácsot is megosztott olvasóinkkal.

Az őrnagy kiemelte: fokozottan ügyeljen mindenki a közlekedési szabályok betartására, készüljön fel az ünnepek előtti megnövekedett gépjármű- és gyalogos forgalomra. Értékeiket mindig tartsák szem előtt, ha tömegközlekedést használnak, bevásárlóközpontokban járnak. Az okmányaikat, pénztárcájukat, mobiltelefonjukat a kabátjuk vagy táskájuk belső részében, lehetőleg ne egy helyen tartsák. Sose hagyják őrizetlenül táskáikat, egyéb értékeiket, még a kis időre sem. A magára hagyott érték vonzó lehet az alkalmi tolvajok számára. Sajnos minden évben előfordulnak ilyenkor lopások, amik kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének.
Pingicer Zsuzsanna arra is felhívta a a figyelmet, hogy csak a szükséges összegű készpénzt vigyük magukkal a bevásárláshoz. A bankkártyájuk PIN kódját pedig soha ne tartsuk a kártya mellett.
Az őrnagy hozzátette: a bevásárlóközpontok, boltok parkolójában győződjünk meg arról, hogy biztosan lezártuk-e a gépjárművet, kerékpárt. Ne hagyjunk semmilyen értékesnek tűnő dolgot – táskát, kabátot – az autóban. Egy szem előtt hagyott műanyag táska miatt is feltörhetik az autót. A gépjármű nem biztonságos tárolóeszköz. Sajnos erre is voltak példák az elmúlt években.
Fontos továbbá, hogy vásárlás közben, amikor az áruk közül válogatunk, soha ne tegyük le a táskát, pénztárcát a pultra, ne hagyjuk azt a bevásárlókocsiban vagy kosárban.

Az ünnepi előtti időszakban ugyancsak kiemelten figyelni kell a lakásbetörések megelőzésére. Ennek érdekében lakásunkat, családi házunkat ne hagyjuk védelem nélkül. Kérjük meg a szomszédokat, hogy figyeljenek otthonunkra. A betörések megelőzése érdekében hasznos lehet például, ha bekapcsolva hagyjuk a rádiót, televíziót, vagy egy helyiségben égve hagyjuk a világítást, így azt a látszatot kelthetjük, mintha lenne otthon valaki.
A szakember kiemelte: az internetes vásárlás kényelmes megoldás, egyre többen használják ezt a módot az ajándékok beszerzésére. Az online vásárlás biztonságos, ha betartjuk az alapszabályokat, ám érmes betartani néhány szabályt. Lehetőleg az ismert, nagyobb internetes áruházakból vásároljunk. A vásárlói értékeléseket olvassuk el, a nagyszámú pozitív vélemény megbízhatóságra utal. A fizetési módnál az utánvétes fizetés a legbiztonságosabb, ha lehet, válasszuk ezt. Bankkártyás fizetés esetén az oldalon ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e a megfelelő tanúsítvánnyal! Érdemes olyan webáruházat választani, ahol a garancia időtartamát, szabályait is részletesen feltüntetik.
Az őrnagy hozzátette: mindenki fokozottan figyeljen arra, hogy a boltok, üzletek megváltozott nyitva tartással üzemelnek, így rövidebb idő áll rendelkezésre, ezért ne hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint