Bankbetét helyett lakásba fektetnek

Bankbetét helyett lakásba fektetnek

- Kategória: Közélet

Lakásépítési bumm bontakozik ki tavaly óta Mosonmagyaróváron. Nem kell ehhez még csak a statisztikákat sem olvasni, elegendő, ha körülnézünk a városban. Az elmúlt évben sorra épültek az újabb és újabb társaságházak és az újsághirdetéseket, óriásplakátokat nézve idén is hasonló, vagy még nagyobb mértékű gyarapodás várható ezen a téren.

Szakemberek szerint azonban nem lakásépítési bummról van szó, csupán a piac próbálja magát utoléri. A válság óta ugyanis az elmúlt évekig szinte egyáltalán nem történt nagyobb ingatlanfejlesztés a városban. Egy Mosonmagyaróvár nagyságú településen viszont évi száz új lakásra lenne szükség. Tehát mintegy hat-hétszáz ilyen ingatlan hiányzik most. Ez látszik a keresletben is, hiszen a beruházók a lakások nagy részét már a tervezőasztalról eladják.

Jól mutatkozik ez a tendencia a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal építési osztályának statisztikáiból is. Az elmúlt évekhez képest jóval több építési engedélyt adtak ki társasházakra. – tudtuk meg Zalán Zsolt osztályvezetőtől. Tavaly több mint ötszáz társasházi lakás kapott építési engedélyt a városban, ez majdnem ötszöröse a három évvel ezelőtti adatoknak. Úgy tűnik, ez a folyamat idén sem áll le, hiszen csak januárban már egy beruházás három épületében 207 lakásra adtak ki építési engedélyt a városközpontban, a régi rádióállomás területén. Emellett az elmúlt év második felében is nagyszámú lakásépítés kapott zöld utat, amik kivitelezése részben már elkezdődött, vagy hamarosan megindul. Ilyen például a Wittmann-park mellett több mint hatvan lakás, illetve a Mosonyi utcában több ütemben megvalósuló, közel száz lakásos társasház együttes építése.

Óriási az igény a társasházak építésre alkalmas telkek iránt a városban. – hangsúlyozta érdeklődésünkre Pollhammer Jenő, az önkormányzati tulajdonú Movinnov Kft. ügyvezetője. Jól bizonyítja ezt az a nagy érdeklődés, ami az elmúlt évben a városközpontban, a régi rádióállomás területén árverésre bocsátott telket övezte. Többen jelentkeztek és licitáltak az ingatlanra, amit így sikerült jó áron értékesíteni. Jelenleg zajlik a Kiserdő utca melletti területen egy lakótömb kialakítása, aminek idén várhatóan a közművesítésére kerül sor. Ugyancsak építési telkek kialakítását tervezi a társaság az egykori Kaiser telephely egy részén az Enge János utca megnyitását követően. Mindkét területen lehetőség lesz társasházak építésére is. Az ügyvezető hozzátette: tavaly egy tizenhat lakásos társasházat építettek a Ladik és Vágóhíd utcák közti területen. A lakások csaknem felét befektetési céllal vásárolták meg. Elsősorban a kisebb alapterületű ingatlanok iránt volt érdeklődés.

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak a város egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének ügyvezetője is. Cégük hét beruházásában összesen mintegy kétszázhatvan lakást épít jelenleg. Méhes József Dávid szerint most a lakásvásárlások fő mozgatóereje a banki betétek meglehetősen alacsony hozama, ezért sokan inkább ingatlanba fektetik megtakarításaikat. Többször találkoztak olyan vevővel, aki két-három lakást is megvásárolt. Tapasztalataik szerint lakásaik több mint felét ilyen céllal veszik. Főként a kisebb, negyven-ötven négyzetméteres ingatlanokra van igény, ezek szinte mindegyike még a kivitelezés megkezdése előtt elkel. Sokan vennének továbbá befektetési céllal harminc-negyven négyzetméteres garzonokat. A nagyobb, hatvan négyzetméter feletti lakásokra elenyésző a kereslet. Méhes József Dávid szerint a válságot követően most kibontakozó ingatlan bumm néhány évig tart még, ezt követően várhatóan elfogynak azok a megtakarítások, amik ezt a piacot táplálják. Emellett gátat szab a lakásépítésnek az is, hogy a városban jelenleg alig néhány fejlesztési terület van társasházak számára. A cégvezető hozzátette: az áfa csökkentés ellenére is lakásdrágulás várható a közeljövőben. A szakképzett munkaerő hiánya miatt kevés ugyanis a kivitelező. Így a meglévők, maguk diktálják az árakat. Emiatt mintegy huszonöt százalékos drágulást tapasztaltak már az elmúlt időszakban, ami várhatóan tovább növekszik. Ez mindenképpen ingatlanár növekedést hoz majd.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint