Bankbetét helyett lakásba fektetnek

Bankbetét helyett lakásba fektetnek

- Kategória: Közélet

Lakásépítési bumm bontakozik ki tavaly óta Mosonmagyaróváron. Nem kell ehhez még csak a statisztikákat sem olvasni, elegendő, ha körülnézünk a városban. Az elmúlt évben sorra épültek az újabb és újabb társaságházak és az újsághirdetéseket, óriásplakátokat nézve idén is hasonló, vagy még nagyobb mértékű gyarapodás várható ezen a téren.

Szakemberek szerint azonban nem lakásépítési bummról van szó, csupán a piac próbálja magát utoléri. A válság óta ugyanis az elmúlt évekig szinte egyáltalán nem történt nagyobb ingatlanfejlesztés a városban. Egy Mosonmagyaróvár nagyságú településen viszont évi száz új lakásra lenne szükség. Tehát mintegy hat-hétszáz ilyen ingatlan hiányzik most. Ez látszik a keresletben is, hiszen a beruházók a lakások nagy részét már a tervezőasztalról eladják.

Jól mutatkozik ez a tendencia a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal építési osztályának statisztikáiból is. Az elmúlt évekhez képest jóval több építési engedélyt adtak ki társasházakra. – tudtuk meg Zalán Zsolt osztályvezetőtől. Tavaly több mint ötszáz társasházi lakás kapott építési engedélyt a városban, ez majdnem ötszöröse a három évvel ezelőtti adatoknak. Úgy tűnik, ez a folyamat idén sem áll le, hiszen csak januárban már egy beruházás három épületében 207 lakásra adtak ki építési engedélyt a városközpontban, a régi rádióállomás területén. Emellett az elmúlt év második felében is nagyszámú lakásépítés kapott zöld utat, amik kivitelezése részben már elkezdődött, vagy hamarosan megindul. Ilyen például a Wittmann-park mellett több mint hatvan lakás, illetve a Mosonyi utcában több ütemben megvalósuló, közel száz lakásos társasház együttes építése.

Óriási az igény a társasházak építésre alkalmas telkek iránt a városban. – hangsúlyozta érdeklődésünkre Pollhammer Jenő, az önkormányzati tulajdonú Movinnov Kft. ügyvezetője. Jól bizonyítja ezt az a nagy érdeklődés, ami az elmúlt évben a városközpontban, a régi rádióállomás területén árverésre bocsátott telket övezte. Többen jelentkeztek és licitáltak az ingatlanra, amit így sikerült jó áron értékesíteni. Jelenleg zajlik a Kiserdő utca melletti területen egy lakótömb kialakítása, aminek idén várhatóan a közművesítésére kerül sor. Ugyancsak építési telkek kialakítását tervezi a társaság az egykori Kaiser telephely egy részén az Enge János utca megnyitását követően. Mindkét területen lehetőség lesz társasházak építésére is. Az ügyvezető hozzátette: tavaly egy tizenhat lakásos társasházat építettek a Ladik és Vágóhíd utcák közti területen. A lakások csaknem felét befektetési céllal vásárolták meg. Elsősorban a kisebb alapterületű ingatlanok iránt volt érdeklődés.

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak a város egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének ügyvezetője is. Cégük hét beruházásában összesen mintegy kétszázhatvan lakást épít jelenleg. Méhes József Dávid szerint most a lakásvásárlások fő mozgatóereje a banki betétek meglehetősen alacsony hozama, ezért sokan inkább ingatlanba fektetik megtakarításaikat. Többször találkoztak olyan vevővel, aki két-három lakást is megvásárolt. Tapasztalataik szerint lakásaik több mint felét ilyen céllal veszik. Főként a kisebb, negyven-ötven négyzetméteres ingatlanokra van igény, ezek szinte mindegyike még a kivitelezés megkezdése előtt elkel. Sokan vennének továbbá befektetési céllal harminc-negyven négyzetméteres garzonokat. A nagyobb, hatvan négyzetméter feletti lakásokra elenyésző a kereslet. Méhes József Dávid szerint a válságot követően most kibontakozó ingatlan bumm néhány évig tart még, ezt követően várhatóan elfogynak azok a megtakarítások, amik ezt a piacot táplálják. Emellett gátat szab a lakásépítésnek az is, hogy a városban jelenleg alig néhány fejlesztési terület van társasházak számára. A cégvezető hozzátette: az áfa csökkentés ellenére is lakásdrágulás várható a közeljövőben. A szakképzett munkaerő hiánya miatt kevés ugyanis a kivitelező. Így a meglévők, maguk diktálják az árakat. Emiatt mintegy huszonöt százalékos drágulást tapasztaltak már az elmúlt időszakban, ami várhatóan tovább növekszik. Ez mindenképpen ingatlanár növekedést hoz majd.

Ez is érdekelhet...

Az óvónők nem csak a gyermekek mellett, hanem köztük is vannak

Még a nyár folyamán határozott a mosonmagyaróvári önkormányzat