Az évtized kiállítása – Munkácsy Mosonmagyaróváron

Az évtized kiállítása – Munkácsy Mosonmagyaróváron

- Kategória: Közélet

Az évtized kiállítása nyílik meg december 14-én, szombaton Mosonmagyaróváron. A legnagyobb magyar festő, Munkácsy Mihály remekműveit nézhetik meg az érdeklődők a Cselley-ház megújult kiállítótereiben.

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum egészen 2020. március 8-ig a Cselley-ház kiállítótermeiben ad helyet Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának. Pákh Imre New York-i üzletember az elmúlt évtizedekben mind számszerűségében, mind minőségében a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint 40 kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy Alapítványnak köszönhetően. A Mosonmagyaróvárra érkezett anyag Munkácsy több, mint félszáz festményéből és grafikájából áll, amelyet a mestert ábrázoló műalkotások egészítenek ki.

A kiállítás átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hisz a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a mester minden művészi korszaka képviselteti magát az anyagban. – magyarázza Székely Zoltán, a Hansági Múzeum igazgatója. Hozzátette: a tárlaton bemutatott alkotások ezen túl műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Az anyagban olyan emblematikus művek is helyet kaptak, mint az Ásító inas egészalakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata. Egyedi lesz a mosonmagyaróvári kiállítás abból a szempontból is, hogy itt bemutatják a múzeum Gyurkovich-gyűjteményében lévő Munkácsy képet is.

Székely Zoltán kiemelte: nem csupán az évtized kiállítása ez Mosonmagyaróváron, hanem annál sokkal több, hiszen a múzeum fennállása alatt hasonló jelentőségű és nagyszabású tárlat még nem volt. Egyedülálló, több milliárd forint értékű anyagot tekinthetnek meg a látogatók ezen a tárlaton. Mindehhez méltó körülményeket is teremtettek a múzeumban az elmúlt időszakban. Pályázati támogatással megújították a kiállítótereket, a tárlat megvalósításához pedig az önkormányzat biztosított anyagi segítséget.

Az igazgató hozzátette: nem hagyják magukra a látogatókat ezen a különleges kiállításon, hiszen aki szeretné, szakavatott vezetés mellett nézheti meg a képeket. Naponta kétszer indítanak ilyen tárlatvezetést, ahol felkészült szakemberek avatják be az érdeklődőket Munkácsy festészetének rejtelmeibe. Emellett a kiállítás három hónapja alatt számos programot szerveznek a Munkácsy-témakörben.

Székely Zoltán hozzátette: a kiállítás megnyitása előtt már óriási volt az érdeklődés a tárlat iránt, nagyon sokan vették meg jegyüket előre.

A kiállítás a köztudatban a legnagyobb magyar festőként élő Munkácsy Mihály páratlanul gazdag életműve előtt tiszteleg, megismételhetetlen élményt adva mindazoknak, akik ellátogatnak a Cselley-ház kiállítására. A jegyárakról és a kiállításhoz kapcsolódó programokról a múzeum honlapján (www.hansagimuzeum.hu) és facebook oldalán (https://www.facebook.com/muzeum.hansagi/) és instagramon tájékozódhatnak.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár