Adósságrendezéssel ismét nulláról indulhatott a kórház

Adósságrendezéssel ismét nulláról indulhatott a kórház

- Kategória: Közélet

A Karolina Kórház mintegy 310 millió forint adósságát vállalata át az állam az elmúlt év végén, így nem kellett szűkíteni az ellátás rendszerén. Az intézmény idén szeretne forrást szerezni a rendelőintézet felújítására, de nővérszálló építését is tervezik, valamint kiaknáznák az egészségturizmusban rejlő lehetőségeket.

 Az ország más intézményeihez hasonlóan a Karolina Kórház teljes harminc napon túli tartozását, mintegy 310 millió forintot átvállalt az állam az elmúlt év végén. Így ismét nulláról tudott indulni az intézmény – hangsúlyozta lapunknak dr. Bertalan István főigazgató. Elmondta: a menedzsment számára nagy megkönnyebbülés volt az adósság konszolidáció, hiszen ezzel azt jelezték feléjük, hogy a Karolina Kórház működését megfelelőnek tartják, nem kell az ellátási struktúrán változtatni, az osztályok továbbra is az eddigiekhez hasonló módon működhetnek.

A főigazgató hozzátette: a konszolidáció lehetőséget biztosított arra, hogy a nem osztályhoz kötött szakrendelések, amik heti egy-két alkalommal nyújtanak ellátást – mint például a kézsebészet, vagy idegsebészet – továbbra is fennmaradhatnak. Ilyen módon sikerült visszahozni a pszichiátriai szakrendelést és gondozást is.

A kórházvezetés bízik abban, hogy az idei évben a likviditási helyzetet javító pályázattal sikerül forrást szerezni a rendelőintézet energiatakarékos felújítására. Ezzel megvalósulhatna az intézmény teljes rekonstrukciója. Dr. Bertalan István kiemelte: a nővérek létszámának megtartása miatt egyre nagyobb igény lenne a nővérszálló bővítésére, a meglévők felújításárra. Az intézményen belül csak korlátozottak az elvi lehetőségek, de életképes lenne egy városi diákszálló, nővérszálló, orvos és szakember garzon ház megépítése, amire az önkormányzattal, az egyetemmel, esetleg helyi cégekkel közösen tudnának pályázni.

Dr. Bertalan István elmondta: korábban kormányzati szinten és szakmai konferenciákon is sokat foglalkoztak az egészségturisztikai lehetőségekkel. A Vízpart utcai rehabilitációs osztályt szeretnék ennek keretében balneoterápiás, termálvízre alapuló lehetőségekkel bővíteni. Ennek látványtervi koncepcióját már elkészítették. Továbbra is nagy lehetőséget látnak ebben, amennyiben térségi szinten összehangolt fejlesztésként valósulna meg a nyugati határszélen.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem