A vízibalesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet

A vízibalesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet

- Kategória: Közélet

A biztonságos vízitúrázás szabályaira figyelmeztet a vízügyi igazgatóság. Sajnos gyakran találkoznak bajba jutott túrázókkal a Mosoni-Dunán.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei minden évben bejárják a fenntartásukhoz tartozó folyókat, hogy meggyőződjenek a meder és partok állapotáról. Az igazgatóság közlése szerint a motorcsónakos szemrevételezések általában nyári időszakban zajlanak a Mosoni-Dunán és minden évben szinte kivétel nélkül találkoznak bajba jutott túrázókkal, felborult csónakokkal, elhagyott értéktárgyakkal.

Éppen ezért kiemelten felhívják a térségbe látogatók figyelmét, hogy a Mosoni-Duna (főként a Rajka és Halászi közti szakasz) nagyrészt természetes nagyvízi mederrel rendelkezik, ahol a sodrás jelentős lehet, az áramlási irányok hirtelen változhatnak és a partokat borító vegetáció miatt nehéz a vízből kiszállni. Az uszadékok, mederbe dőlt fák további kerülendő akadályokat jelenthetnek és változó vízsebességű helyeket okozhatnak. Fontos, hogy a  túrázók a mentőmellényeket mindenképpen becsatolva tartsák magukon, értékeiket rögzítsék a hajóhoz és megfelelő vízi jártasság, vagy vezető nélkül ne induljanak útnak. Kövessék a parti jeleket vagy GPS pozíciójukat, hogy bajbajutás esetén segítséget kérhessenek, nyújthassanak.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti