A tűzoltók helyét is elfoglalják

A tűzoltók helyét is elfoglalják

- Kategória: Közélet

A városszerte egyre súlyosabbá váló parkolási gondok miatt a városközponti panelházak környékén is rendre várakozó autók foglalják el a tűzoltóság számára fenntartott területeket. Ezeknek a járműveknek a tulajdonosai talán nem is gondolnak bele, hogy ezzel a panelekben élő több ezer ember – köztük saját és családtagjaik – életét is veszélyeztetik. Hiszen baj esetén értékes percekkel késleltethetik a segítség érkezését.

Ezeknél a társasházaknál fontos, hogy legalább az egyik homlokzati oldalt szabadon meg lehessen közelíteni vészhelyzet esetén. – magyarázza Szilágyi János alezredes, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Elmondta: a középmagas épületeknél, azaz a tízemeleteseknél ezt jogszabály is előírja. Ennek ellenére a lakók folyamatosan parkolásra használják a tűzoltók felvonulási területeit. A panelek a hetvenes-nyolcvanas években készültek, akkor nem ilyen mértékű gépjármű állománnyal számolta a tervezésnél. Így az autósok már minden talpalatnyi helyet megtalálnak a parkolásra, ráadásul ösztönösen a bejárathoz minél közelebb akarnak megállni. Ezért használják rendre ezeket a területeket is.

DSC_7260

Az alezredes hozzátette: az Erkel utcai három tízemeletes még az erre vonatkozó szabályozást megelőzősen épület, így ott nem biztosítottak külön területet a tűzoltóság számára. Ezt azonban utólagosan sikerült kialakítani az épületek melletti üres területeken. A Flesch-, illetve Széchenyi-lakótelepeken a középső dombok szolgálják ezt a célt. Sajnos azonban az autósok rendszeresen elfoglalják ezeket a területeket. Előfordult már, hogy tűzoltás során akadályozták a munkát a parkoló járművek. Ezekben az esetekben megtették a rendőrségi feljelentést. Szilágyi János hangsúlyozta: a szabálytalanul parkoló autók miatt értékes perceket veszíthetnek a segítségnyújtás során. Ezzel a járművek tulajdonosai saját és családtagjaik életét is veszélyeztetik.

A helyzet javítása érdekében a katasztrófavédelem a polgármesteri hivatallal és az önkormányzati rendészettel közösen tett intézkedéseket az elmúlt időszakban. Táblákkal egyértelműen jelezték a tűzoltósági felvonulási területeket. A közeljövőben pedig tervezik ezek lezárását oly módon, hogy csak az arra illetékesek hajthassanak be a területre.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti