A kerti születésnapokat és a teraszokat szabályoznák

A kerti születésnapokat és a teraszokat szabályoznák

- Kategória: Közélet

A szabadtéren tartott családi- és céges rendezvényeket, illetve a vendéglátó egységek teraszainak nyitva tartását tervezi szabályozni az önkormányzat. Erre azért van szükség, mer sok panasz bejelentés érkezik a hivatalba.

Szabályozná az önkormányzat a különböző udvaron tartott családi és céges összejövetelek megtartását. Első olvasatban már tárgyalta a testület az erről szóló tervezetet és várhatóan novemberben döntenek is a jogszabályról. Az önkormányzati törvény értelmében a képviselő-testületnek lehetősége van helyi rendeletben szabályozni a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit. A polgármesteri hivatal gyakran kap lakossági bejelentéseket, melyekben a panaszosok a szomszédjukban tartott magánjellegű rendezvények zavaró hatásaira panaszkodnak. Erre a problémára próbál megoldást kínálni a rendelet tervezet, mely azokat hivatott védeni, akik szabadidejüket nyugodt pihenéssel kívánják eltölteni.

Fontos, hogy az önkormányzatnak nem célja megtiltani a magánrendezvényeket, de a békés társadalmi együttélés érdekében bizonyos kereteket tartanak szükségesnek meghatározni. A bejelentési kötelezettség előírása azt a célt szolgálja, hogy a Mosonmagyaróváron működő hatóságok tudomást szerezzenek a tervezett, esetlegesen zavaró hatású rendezvényekről és így a rendezvényekkel érintett városrészeken, fokozottabb ellenőrzéssel biztosítani tudják a hatályos jogi előírások érvényesülését.

A tervezet szerint a majdani rendelet hatálya a Mosonmagyaróvár területén szabadban (például kerthelyiségben, udvaron) tartott családi, vagy egyéb magánrendezvényekre – ide értve a céges rendezvényt is – terjedne ki. Nem terjed ki viszont az építményekben, vendéglátó egységekben megtartott magánrendezvényekre, illetve az önkormányzata és az önkormányzat cégei, intézményei, szervei által szervezett rendezvényekre.

A tervezet szerint bejelentéshez kötött minden olyan rendezvény, ami tíznél több főt meghalad és amin a résztvevők szórakoztatására élőzenét vagy gépi zenét használnak fel. A bejelentés elmulasztása esetén akár 50 ezer forint bírság is kiszabható majd.

Szintén szabályozni akarja az önkormányzat a vendéglátó egységek teraszainak nyitva tartását. Ennek oka, hogy a teraszokon a vendégek hangos beszélgetése, vagy a teraszon szolgáltatott zene zavaró hatással bírnak a környező lakosságra. A polgármesteri hivatalba ennek kapcsán beérkező lakossági panaszok miatt szeretné az önkormányzat szabályozni a teraszok éjszakai nyitva tartását. A tervezett rendelet szerint a teraszok nyári időszakban 23 óra és az azt követő nap 06 óra között, téli időszakban 22 óra és az azt követő nap 06 óra között nem tarthatnak majd nyitva. Várhatóan erről is novemberben határoz majd a képviselő-tesütlet.

ás

(Felvételünk illusztráció!)

2015/18

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint