A határőr laktanyánál épülhet az új Piarista-iskola

A határőr laktanyánál épülhet az új Piarista-iskola

- Kategória: Közélet

A Piarista-iskola áthelyezése, a leendő tanuszoda, a szociális tűzifa és a Mosonyi Mihály – Aranyossziget utcák csomópontjába tervezett körforgalom is szóba került napirend előtt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén.

A Piarista-iskola tervezett új épületének elhelyezésével kapcsolatban tett fel kérdéseket napirend előtt Szabó Miklós a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén. A városatya emlékeztetett: a piarista rend 2,5 milliárd forint állami támogatást kap az iskola áthelyezésére. A képviselő azt tudakolta a polgármestertől, folytak-e tárgyalások a rend és az önkormányzat között erről. Szabó Miklós a tervezett tanuszoda pontos paramétereiről érdeklődött továbbá, mert szerinte fontos lenne, hogy a létesítmény felnőtt úszásra is alkalmas legyen. Dr. Árvay István kifejtette: hivatalos közlést nem kapott a piarista rendtől az új iskolával kapcsolatban. Érdeklődésére arról tájékoztatták, hogy a tervek szerint 2021-re készül el az intézmény. Az ehhez szükséges területről már egyeztettek, az ipartelepi egykori határőr laktanyában és a mellette lévő telken építenék fel az iskolát. Emiatt a terültre érvényes szabályozást módosítania kell az önkormányzatnak, ezt a folyamatot a jövő év elején elindítják. A laktanyáért cserébe a város megkapja a főhercegi palotát, ahol jelenleg működik a Piarista-iskola. A tanuszodával kapcsolatban a polgármester elmondta: a tervezés már folyik, ám annak pontos részleteit nem ismerik, hiszen állami beruházásról van szó. Az önkormányzat ugyanakkor már jelezte igényét, hogy a létesítmény tanórákon kívül a város lakóit is szolgálja.

Dr. Kovács Tamás napirend előtt azt tudakolta: tudja-e biztosítani a szükséges mennyiségű szociális tűzifát az önkormányzat a rászorulóknak. A szocialista képviselő a Haller-iskola tetőszerkezetének mielőbbi felújítását is szorgalmazta, valamint a Mosonyi Mihály és Aranyossziget utcák csomópontjába körforgalom kiépítését javasolta a megnövekedett forgalom miatt. Dr. Árvay István elmondta: ez idáig összesen tizenhárom esetben kértek és kaptak tűzifa segélyt a városban. Fabrikettből és tűzifából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A Haller-iskola tetőszerkezetének beázása már az átadás időszakban is fennállt. A közelmúltban kapták meg a felújításhoz szükséges örökségvédelmi engedélyt. Az első körben sikertelenül zárült ajánlattételi felhívást követően nemrég ismét kiírták, amire érkezett érvényes ajánlat. A felújítás 6 milliós költségét az önkormányzat biztosítja, a kivitelező legkésőbb jövő áprilisig elvégzi a munkát. A Mosonyi Mihály és Aranyossziget utcák csomópontja kapcsán a polgármester kiemelte: már korábban készült ide terv körforgalom kiépítésére. Mivel sok közmű vezeték húzódik az út alatt, meglehetősen drága a kivitelezés, emellett pedig részben állami tulajdonú utakról van szó. Ennek ellenére újra tervezik az itt kialakítandó körforgalmat. Egyelőre teljes szélességében felújítják a Mosonyi Mihály utcának a kereszteződéstől a Szent István király útig tartó szakaszát. A munkálatok a napokban kezdődnek majd.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti