A 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz

A 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz

- Kategória: Közélet

– Magyarország stabilan gyarapodik, tervezhető a fejlődése, ezért a kormány olyan költségvetésre törekszik, amelyet az a gondolat jellemez, hogy „mindenki léphet egyet előre: személyesen is, a családja is, a települése is, a munkahelye is, a vállalkozás, ahol dolgozik és maga az ország is” – mondta többek között dr. Nagy István országgyűlési képviselő azon a sajtótájékoztatón, amelyet az ország készülő jövő évi költségvetéséről tartott. – A gazdaság végre eljutott oda, hogy július első hetére elfogadott 2016 évi költségvetése lehet Magyarországnak, ami a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget szolgálja – tette hozzá.

A kormány a jövőre tervezett adóintézkedésekkel továbbra is azt az elvet követi, hogy a munkát, jövedelmet terhelő adókat csökkenti, a családokat, a gyermeknevelést adókedvezményekkel támogatja, a rászorulókat pedig egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével segíti. – A személyi jövedelemadó csökkentését 15 százalékra, a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra történő mérséklését, a kétgyermekesek családi adókedvezményének növelését és a közigazgatási díjak csökkentését, illetve egyesek eltörlését tervezzük – mondta a képviselő.

A kétgyermekesek adókedvezménye úgy alakul, hogy a jelenlegi 10 ezer forintról évente növekedve 2019-re éri el a 20 ezer forintot; első lépésként jövőre 12 500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

Az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak az embereknél, a tőkehúsoknál az áfacsökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent 2016-ban, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) több marad. Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem. Az áfacsökkentés miatti bevételkiesésnél azonban számolnak azzal is, hogy ez segíti majd a gazdaság fehéredését, erre jó példa az élősertésre, a hasított félsertésre vonatkozó korábbi adócsökkentés. Az adócsökkentési intézkedések fedezetét a gazdasági növekedés teremti meg, hiszen a kormány 2,5 százalékos bővüléssel számol 1,8 százalékos infláció és 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.

Az államadósság-csökkentést ugyanakkor folytatni kell, és az államháztartás hiányát is 3 százalék alatt kell tartani, mint ahogyan ez az utóbbi években is sikerült, és aminek köszönhetően Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól . Az egyensúly megteremtésével párhuzamosan jelentős gazdasági növekedés volt, tavaly 3,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság.

Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek, hogy a polgári kabinet az adócsökkentés kormánya, és szeretnék, ha az maradna a jövőben is.

2015/8

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti