Útépítések, temető bővítés és sportpálya

Útépítések, temető bővítés és sportpálya

- Kategória: Kistérség

Útépítések, temetőbővítés és az óvodai parkolás megoldása. Csak néhány Halászi idei fejlesztési tervei közül. Emellett szeretnék bővíteni az óvodát és bölcsődét, valamint egy kikötőhelyet is létesítenének a Mosoni-Dunán.

Mozgalmas év volt a 2016-os Halászi számára. Több fejlesztést valósítottak meg, részben pályázati és állami forrásból, de saját erőből is jutott ilyen célra. – sorolja Majthényi Tamás polgármester. Állami adósságátvállalásban nem részesült településként közel 125 millió forint támogatást kaptak, amiből több út felújítását végezték el Halászin és Arakon egyaránt. A helyi sportegyesülettel közösen pályáztak sikerrel, így tavaly egy műfüves pályát is kialakíthattak a faluban. Az elmúlt évben megvásárolta az önkormányzat a temető melletti területet, a sírkert bővítése céljából. Ugyancsak telket vásároltak az óvoda szomszédságában a parkolási problémák megoldására. A polgármester hozzátette: az idei évtől állami működtetésbe került a helyi általános iskola. Sikerült azonban elérni, hogy a technikai személyzetet továbbra is az önkormányzat foglalkoztatja.

Az idei tervek közül Majthényi Tamás kiemelte: adósság konszolidációban nem részesült településként ebben az évben is számítanak mintegy 122 milliós állami támogatásra. Ebből az összegből a falu úgynevezett újtelepi részén újítják fel az elöregedett, rossz állapotú szilárd burkolatú utcákat. Elkezdődik idén a temető bővítése, valamint a közeljövőben új ravatalozó építését is tervezik. Ugyancsak ennek az évnek a feladata az új parkolók kialakítása az óvoda mellett.

A polgármester hozzátette: a Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programja keretében ismét van egy nyertes pályázata Halászinak. Ebből a támogatásból az iskola tanulói számára is szeretnének további sportolási lehetőséget biztosítani. A horgásztó mellett egy új, korszerű sportpályát alakítanak ki. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be az óvoda és bölcsőde bővítésére, ez jelenleg elbírálás alatt áll. Remélik, hogy sikeres lesz a pályázat és még idén megindulhat a kivitelezés. A vidékfejlesztési program keretében a hivatalt, a tűzoltó szertárat és Arakon az egykori iskola épületét szeretnék felújítani. Emellett Máriakálnok gesztorságával és Gutor önkormányzatával közösen, a magyar-szlovák határmenti együttműködés keretében pályáztak a Halászi és Máriakálnok közti kerékpárút megépítésére. Ugyancsak a határmenti együttműködésben fejlesztenék a víziturizmust új kikötőhely létesítésével a Mosoni-Dunán. Majthényi Tamás kiemelte: idén is fontos számukra a helyi civil egyesületek támogatása és a testvértelepülési kapcsolatok erősítése.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés