Kisbusz segíti a rajkaiak mindennapjait

Kisbusz segíti a rajkaiak mindennapjait

- Kategória: Kistérség

Ünnepélyes keretek között adták át február elején a helyi általános iskolában a Rajkai Német Önkormányzat 9 személyes Opel Vivaro típusú kisbuszát, melynek beszerzését az „Étel kerekeken” című projekt keretén belül a Német Szövetségi Köztársaság támogatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül.

A Rajkai Német Önkormányzat 2013 februárjában nyújtott be pályázatot a Német Belügyminisztériumhoz egy 9 személyes kisbusz beszerzésére. A pályázatot akkor nem támogatták, ám egy évvel később már sikerrel jártak. A jármű beszerzésének költsége 6,5 millió forint volt. Ennek 75 százalékát fedezte a pályázati támogatás, a 25 százalékos önrészt pedig Rajka Község Önkormányzata biztosította.

A jövőben a kisbusz segítségével jut el az ebéd az ápolásra, segítségre szoruló idős személyekhez, valamint az általános iskolába és a bölcsődébe. Emellett főleg akkor használják majd a járművet, ha olyan helyieknek kell orvoshoz vagy kórházba menniük, akik mozgásukban korlátozottak vagy a tömegközlekedési eszközöket nem tudják igénybe venni. A helyi oktatási intézmények és civil szervezetek számára is nagy segítség a kisbusz, melynek segítségével most már könnyebben és egyszerűbben juthatnak el különböző rendezvényekre, részt vehetnek kulturális programokon, versenyeken.

A kisbusz ünnepélyes átadására a helyi Békefi Ernő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében és udvarán került sor. Az iskolavezetés és a német önkormányzat nevében Farkas János köszöntötte a meghívott vendégeket, majd az intézmény énekkara és 2. osztályos tanulói adtak színvonalas német nyelvű műsort. A település nevében Kiss Vince polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd köszönetet mondott a Német Szövetségi Köztársaságnak és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a támogatásért. A településvezető elmondta: a jármű tulajdonosa a német önkormányzat, ám üzembentartója a községi önkormányzat lesz, így ők viselik a busz fenntartási költségeit. A településvezető hangsúlyozta: az önkormányzat már régóta szeretett volna egy kisbuszra pályázni, ám különböző okok miatt eddig nem felelt meg a feltételeknek.

A kisbusz kulcsait Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke adta át Molnár Kálmán­nénak, a helyi német önkormányzat elnökének. Az ünnepség végén Somfai Árpád plébános áldotta meg a járművet.

 2015/4

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés