„Zebra-terv” a gyalogosok védelmében

„Zebra-terv” a gyalogosok védelmében

- Kategória: Hírek

„Zebra-terv” néven hirdetett közlekedésbiztonsági akciót keddtől néhány napon át az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottsága. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

A programhoz csatlakozott Mosonmagyaróvári Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság is. Amint azt Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója, a bizottság titkára portálunknak elmondta: az akció során a balesetmentes közlekedés érdekében számos szabály betartására hívják fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét. Így például arra, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten. Fontos továbbá, mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének. Ugyancsak fontos szabály, hogy soha ne menjenek át a tilos jelzésnél. Az akció során felhívják továbbá a gyalogosok figyelmét arra: olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják.

A kampány során a járművezetőket arra figyelmeztetik, hogy különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor. A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérik, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben. A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet. Fontos továbbá, hogy próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az