Mindenki Karácsonyfája az újrahasznosítás jegyében

Mindenki Karácsonyfája az újrahasznosítás jegyében

- Kategória: Hírek, Közélet

Hagyományteremtő szándékkal indított egy új kezdeményezést a Kétfecske önkéntes csapata Mosonmagyaróváron. A Mindenki Karácsonyfájára készítettek díszeket kizárólag újrahasznosított anyagokból. A vár mellett lévő hatalmas feldíszített fenyőfát szombat este adták jelképesen a nagyközönségnek.

Amint azt Kocsis Angéla, a kezdeményezés főszervezője elmondta: várostól kapott felkérést a Kétfecske arra, hogy egy újfajta, alternatív karácsonyfát állítsanak az óvári vár területén, az Advent a várban programsorozat dekorációs elemeként. Mivel a helyszínen áll néhány élő fenyő, ezért azt javasolták, hogy ne vágjanak ki és szállítsanak ide valahonnan egy fát. Ha környezettudatosságban gondolkodunk, akkor használjuk azt, ami adott és amit sértetlenül tudunk hagyni. – tette hozzá.

Kocsis Angéla kiemelte: a hosszútávon is újrahasználható díszeket a hulladékcsökkentés, újrahasznosítás jegyében, helyi alapanyagokból készítették. Féltve őrzött, de szekrények mélyén porosodó, előbb-utóbb textilhulladéként végző csipketerítőket, feleslegessé vált műanyag palackokat, CD lemezeket, kávés csomagokat és maradék anyagokat, kidobásra ítélt lakástextileket használtak a díszekhez.

A karácsonyfadíszek készítése közel három hétig tartott, valamint további két hétig a fa és a környezete feldíszítése. Több mint negyvenen vettek részt a munkában, az óvodás gyerekektől a nyugdíjasokig. A díszkészítésbe becsatlakozott több civil szervezet a városból és a környező településekről: a Nők a Városért Egyesület, a Levél Barátainak Egyesülete és a MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület. A készülődés Mosonmagyaróváron zajlott a Bohém Tanya Közösségi Műhelyben a Kétfecske vezetésével.

A díszekhez felhasználtak egyebek mellett mintegy 70 db italos palackot, 30 5 literes vizesballont, 100 kávés és nápolyis zacskót, 250 kiselejtezett CD lemezt, 90 db régi csipketerítőt, maradék, és bontott kötőfonalat, valamint rengeteg használt függönyt, és egyéb hulladékot.

Ez is érdekelhet...

Négyen indulnak a polgármesteri helyért Mosonmagyaróváron

Hétfő délután 4 óráig adhatták le az ajánlóíveket