Megújult és energiatakarékosabbá vált az egyetem Deák téri épülete

Megújult és energiatakarékosabbá vált az egyetem Deák téri épülete

- Kategória: Hírek

A Széchenyi István Egyetem 17 létesítményének rekonstrukciója valósult, illetve valósul meg egy európai uniós projekt keretében. Ennek részeként készült el az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Deák téri épületének energiahatékonysági felújítása.

A Széchenyi István Egyetem, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma európai uniós támogatással valósította meg az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Deák téri oktatási épületének felújítását.

Az 1920-ban épült, mintegy 1500 négyzetméter alapterületű Deák téri létesítményben az Élelmiszertudományi Tanszék egy része működik, de helyet ad a Mosonmagyaróvári Járási Hivatalnak, valamint a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság helyi ügyfélszolgálatának is. A 220,9 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból elkészült fejlesztés során többek között a homlokzat és a födém szigetelése, a nyílászárók cseréje, az épületgépészeti rendszer korszerűsítése, valamint a beázási problémák megoldása történt meg.

„Egyetemünk stratégiai célkitűzése a fenntarthatósághoz való hatékony hozzájárulás. Karunk is ezt szolgálja az év minden egyes napján, hiszen képzéseinkben kiemelt figyelmet kap a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozás hatásainak csökkentése, az egészséges élelmiszer-ellátás vagy éppen a vízgazdálkodás kihívásainak való megfelelés” – fogalmazott az ünnepélyes átadón Hanczné dr. Lakatos Erika, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar innovációs dékánhelyettese. Hozzátette, az egyetem a beruházásai során is az egyik leghangsúlyosabb szempontként kezeli a fenntarthatóságot, amit a Deák téri mellett számos más fejlesztés is jól példáz.

Kiemelte: a Széchenyi-egyetem fenntarthatósági törekvéseit nemzetközi szinten is elismerik. „Intézményünk a napokban került fel – a Times Higher Education rangsora után – a QS fenntarthatósági világranglistájára is. Ezzel együtt már hat jelentős nemzetközi rangsorban szerepel egyetemünk, és a Times Higher Education értékelése alapján a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozunk” – hangsúlyozta.

Nyúl Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, az energiahatékonysági fejlesztések a minőségi üzemeltetés biztosítása mellett károsanyag-kibocsátásunk és ezáltal környezeti lábnyomunk csökkentése miatt is fontosak. Ezt a célt segíti többek közt a szigetelések, a korszerű fűtési rendszerek vagy a megújuló energiaforrások alkalmazása. „A beruházások során arra törekszünk, hogy olyan gazdaságosan üzemeltethető és fenntarthatóan működő épületeket adhassunk át, melyek mindannyiunk javát szolgálják, esztétikailag pedig hozzájárulnak a szebb városképhez” – húzta alá.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: Széchenyi István Egyetemhez való csatlakozása óta az újjászületés korszakát éli a mosonmagyaróvári kar, amely egyszerre jelent tartalmi és infrastrukturális megújulást. „Ahogy több mint kétszáz évvel ezelőtt, úgy most is meghatározó, sőt húzó szerepe van az egyetemnek a város fejlődésében, gazdasági megerősítésében és városképének alakításában egyaránt. A felújítás révén a Deák tér 1. a város legszebb épületévé vált, amiért köszönet illeti az intézményt, valamint az Építési és Közlekedési Minisztériumot” – fogalmazott. A tárcavezető hangsúlyozta a helyi hozzáadott érték fontosságát, ami e beruházás esetében is teljesült, hiszen a kivitelezést helyi vállalkozás valósította meg, méghozzá kiemelkedő színvonalon.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó