Másfél-milliárdos fejlesztetés az Óvártejnél

Másfél-milliárdos fejlesztetés az Óvártejnél

- Kategória: Hírek

Másfél-milliárd forintos saját finanszírozásból épített új üzemcsarnokot az Óvártej Zrt. Mosonmagyaróváron. Az olasz tulajdonú cégnél az egyik legmodernebb technológiával, friss tejből készítik a Stockholmtól Lisszabonig keresett termékeiket.

Az élelmiszeripar csúcstechnológiáját képviselő új, ezer négyzetméteres üzemcsarnokot pénteken avatták fel ünnepélyesen Mosonmagyaróváron. Az eseményen Marco Fanzola vezérigazgató arról beszélt: 2013-ban érkeztek Mosonmagyaróvárra, a kezdeti nehézségek után sikerült növekvő pályára állítani a céget. A fejlesztések azóta is folyamatosak, nem csupán a kapacitást tudták növelni, hanem javították a gyártási technológiát és a termékek minőségét is.

A jelenleg naponta 250-300 ezer liter tejet feldolgozó, de akár 400 ezer liter tej és 40 tonna sajt előállítására is képes új gyáregység automatizált gyártósorai, robotizált csomagolási vonalai az egyik legmodernebbek a hazai tejiparban. Az Óvártej saját forrásból valósította meg a közel 1,5 milliárd forintos beruházást. Az elmúlt öt évben a cég az új tulajdonosi kör tőkeinjekciója segítségével egy nehéz és veszteséges helyzetből profittermelő vállalattá tudta kinőni magát. Az innovációknak köszönhetően a magyarországi termelést energiahatékony és környezetkímélő módon duplázták meg az elmúlt három év során.  –hangsúlyozta a cégvezető. Hozzátette: az új, ezer négyzetméteres üzemegységében stracchino és mozzarella készül.

Az 1903-ban alapított sajtgyár öt éve, 2013-ben került a Valcolatte családi cég tulajdonába. A hazai és a környező országok sajtkínálatának bővítését az olasz tulajdonosok friss tejből és a magyarországi munkaerő megtartásával valósítják meg. Az Olaszország Emilia-Romagna tartományában található cégcsoport tagjaként az Óvártej egész Európát meghódította: Lisszabontól Szófiáig, Stockholmtól Máltáig és ismertté vált a közel-keleti piacokon is. A jelenleg 140 főt foglalkoztató mosonmagyaróvári cég az elmúlt öt évben megnövelte a gyártási hatékonyságát, aminek köszönhetően versenyképessége is növekedett.  Az elmúlt három évben Mosonmagyaróváron megduplázták a feldolgozott tej mennyiségét.

Az üzemavatón dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: Mosonmagyaróvár és a tejfeldolgozás szervesen összekapcsolódik egymással, hiszen a városban 115 évvel ezelőtt kezdődött el a sajtgyártás. A mostani fejlesztés nemcsak a város, az Óvártej Zrt, hanem a magyar agrárium számára is jelentős lépés. Az iparágat érintő nehézségek ellenére (válságok és járványok) stabilizálták az állattenyésztést, benne a szarvasmarha ágazat helyzetét. Az állatállomány száma 2011 óta rendületlenül növekszik, a felvásárolt tehéntej minőségén túl, mennyiségében is jelentős pozitív változás látható. A miniszter kiemelte: a növekedés megtartásához a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, amely az ágazat folyamatos megújulásával érhető el.

Ebben a felfokozott versenyben döntött az Óvártej Zrt. menedzsmentje a 1,5 milliárd forint értékű beruházásról, ami egyszerre fejlesztés és innováció. Fejlesztés, hiszen kényelmesebb és biztonságosabb munkakörnyezetet teremt és innováció, mert a beruházás energiahatékony és környezetkímélő módon képes a termelést megduplázni. A miniszter hozzátette: egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki a kormány az élelmiszeripar számára.

Az eseményen Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző szintén a cég nagy múltjáról beszélt, ami sok mosonmagyaróvári család számára, generációkon át volt meghatározó a múltban és jelenleg is. A jegyző kiemelte: a helyi értéktárba az elsők között vették fel az óvári sajtokat, amik ma már a nemzeti értéktárba is szerepelnek. Az Óvártej Zrt. pedig évek óta a város legnagyobb adózói között szerepel.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az