Hosszú az előjegyzés a Hospice Házban

Hosszú az előjegyzés a Hospice Házban

- Kategória: Hírek, Közélet

Még az elmúlt évben kötött támogatási szerződést az önkormányzat a Hospice – Segítő Kéz Alapítvánnyal, miszerint a város évi 50 millió forinttal támogatja a Hospice Ház működését. Az intézmény elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót legutóbbi ülésén tárgyalta és fogadta el egyhangúlag a képviselő-testület.

A Hospice Házban a végstádiumú daganatos betegeket veszik fel és látják el a NEAK szerződés értelmében a megye területéről tíz ágyon. A hosszú előjegyzés miatt jelenleg legfeljebb három hónapot tartózkodhat az intézményben egy beteg. Amennyiben időközben nem veszítik el, akkor ezt az időt követően otthonában, vagy más szociális intézménybe helyezik el. Erről a hozzátartozókat már a beteg felvételekor tájékoztatják. Az elmúlt évben összesen kilencvennégy beteget vettek fel a házba. Az előjegyzettek száma nagyon magas, közel kétszáz.

Az orvosi ellátáson túl a folyamatos ápolás mellett két pszichológus, gyógytornász, lelkész és önkéntesek segítik a munkát. A ház működését az önkormányzati támogatások, a Hospice Segítő Kéz Alapítvány és minimális állami támogatás biztosítja. Nagy segítséget jelent a hozzátartozóktól, üzletektől rendszeresen kapott élelmiszer, pelenka, gyógyszer adomány. A már hagyománnyá vált évenkénti horgászverseny és a Covid után ismét megrendezett Szent Gotthárd plébániatemplom jótékonysági bálja az egyéni adományok mellett az alapítvány számláját gyarapítja.

A ház megléte óta, ha bármelyik betegnek otthonában szüksége van gyógyászati segédeszközre, azt kölcsönzik számukra. A tapasztalatok alapján erre is nagy igény van. A megmaradt élelmiszerrel, felesleges ruházattal támogatják továbbá a hajléktalan szállót, illetve a nem használt gyógyszereket továbbítják a Karolina Kórháznak.

A statisztikai adatok is bizonyítják, hogy egyre nagyobb az igény a Hospice Ház nyújtotta szolgáltatásokra, a visszajelzések alapján a hozzátartozók elégedettek az ott folyó munkával.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az