Fásítás, virágosítás városszerte

Fásítás, virágosítás városszerte

- Kategória: Hírek, Közélet

Több mint száz facsemetét ültettek el a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. munkatársai az elmúlt hetekben Mosonmagyaróváron. Emellett több ezer virágpalánta és cserje is kikerült a közterületekre.

Ahogy azt Nagy Attilától, a VÜF parkfenntartási csoportjának vezetőjétől megtudtuk: a város közterületi ágyásaiba, virágtartó ládáiba, a hidak korlátjain az egynyári növények helyére október közepén kezdték kiültetni az árvácska palántákat. Az elmúlt hetekben összesen 15 ezer tő virágot ültettek el. Sajnos azonban számos alkalommal történtek lopások és rongálások, emiatt jelentős mennyiségű pótlásra volt szükség. Sokan egyszerűen a hidak korlátjain lévő tartóból kitépték és a Lajtába dobták a virágokat, de számos alkalommal tapasztalták azt is, hogy ellopják a palántákat. Eddig már közel kétszáz növényt kellett pótolni és még körülbelül ugyanennyire van szükség.

A csoportvezető elmondta: az őszi fásítás keretében több mint száz facsemetét ültettek ki a város különböző részein az elmúlt hetekben. Így például a Duna-lakóparkban, a Götz Irén utcában, ahol az útépítést követően a kivágott beteg, vagy öreg fák helyett egységes fasort alakítottak ki. Összesen negyvenöt korai juhart ültettek itt el. Emellett 16 ezer négyzetméteren tereprendezést és füvesítést is végeztek az utcában. További fásítások történtek a Szekeres Richárd és Terv utcák kereszteződésében, ahol a csomópont átalakítása miatt kivágott fákat pótolták oly módon, hogy azok a későbbiekben se korlátozzák a beláthatóságot a kereszteződésben. Hatvanöt facsemetét ültettek a MOL-Új Európa Alapítvány által meghirdetett „Neked Zöldül” – VárosFa program keretében. Ennek során a Rudolf-ligetben húsz királydiót telepítettek, valamint a Malom-ági Lajta parti zöldfelületeken, a Lajtaszer utcában és a Lajta lakókertben 32 amerikai hársfát és 8 királydiót, a Vízpart utcában pedig 5 amerikai hársfát ültettek el.

Jelenleg folyamatban van még egy szabadidőpark és játszótér kiépítése az Akadémia téren. Itt az eszközök kihelyezése mellett több mint ezer cserjét és évelő növényt, valamint tizenhárom facsemetét is elültetnek.

Nagy Attila elmondta: munkatársainak jelenleg a lombgyűjtés ad nagy feladatot városszerte. A hatékonyabb munkavégzés érdekében beszereztek egy vontatható, nagy teljesítményű lombszívót is, ami a napokban állt munkába.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az