Ezer gyermek az interaktív műhelyekben

Ezer gyermek az interaktív műhelyekben

- Kategória: Hírek

30 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást kapott az Interatkív műhelyek Mosonmagyaróváron EFOP-3.3.2-16-2016-00136 projektre a Flesch Károly Nonprofit Kft. Mosonmagyaróváron 24 hónapra. 14 oktatási nevelési intézmény diákjai 20 fős csoportokban fél éves váltásokban vett részt témanapokon, vetélkedőkön és kulturális órákon a programban. A fejlesztés az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósult meg.

Az Interaktív műhelyek Mosonmagyaróváron 24 hónapos projekt egy korábban már sikeresen lezajlott program folytatása. Több mint ezer gyermeket vártunk olyan foglalkozásokra, mint a Tájékozódás, vagy az Érzékelés témanapok, beszéltünk a táplálékláncról, a földtörténetről, foglalkoztunk a logikával játékosan és tudományosan is. Központi szerepet kapott a középiskolások körében a csapatépítés, a sport és egészség, vagy a szenvedélybetegségek. Voltak olyan foglalkozások, amelyek a színház és média világát mutatták be, továbbá témanapok a Szigetköz titkairól. A középiskolásoknak külön gólya versenyeket szerveztünk. Volt rolleres ismerkedés városunkkal, kipróbálhatták, mennyire jól tudnak tájékozódni és közlekedni.

2018 áprilisától 14 oktatási-nevelési intézmény bevonásával indultak útjára a foglalkozások. Az együttműködő partnereink: Lurkóvár, Ostermayer, Bóbita Óvodák, valamint a dunaszigeti KOSZISZ Tündérkert Óvoda, Bolyai János Általános Iskola és Szakgimnázium, a dunaszigeti KOSZISZ Timaffy Endre Általános Iskola, Piarista Általános Iskola és Gimnázium, Éltes Mátyás Általános Iskola, Fekete István Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola, Hunyadi János Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Fél évente más-más csoportok érkeztek az intézményekből hozzánk. Volt 12 féle témanapunk, 4 fajta vetélkedőnk, 2 különböző versenyünk, 4 féle kulturális óra sorozat. Összesen 60 foglalkozás a gyerekeknek. A témák kiválasztása kapcsolódik az iskolai, óvodai tananyaghoz, kiegészíti, színesíti, más megvilágításban segít megérteni, megszeretni azt. A Szigetközben élünk, színes és sokrétű élővilágban, természeti kincsekben gazdag környezetben. Fontos, hogy a gyerekek jól ismerjék élőhelyüket, szülőföldjüket, lakókörnyezetüket, kulturális hagyományaikat. Célunk volt kihasználni azt az egyedülálló lehetőséget, hogy 70.000 lakosú vonzáskörzetünkben van egy interaktív természettudományi élményközpont és egy multifunkciós közösségi kulturális központ. A programokat ezen intézményeink szakembereire és lehetőségeire alapoztuk, építettük. Ezért lehetett a kulturális órák keretében könyvtár, kiállítás és televíziós stúdió látogatás, kulturális nyílt nap, valamint 4 nagy színházi előadás a gyermekeknek. Az Európai Unió által 100%-ban támogatott projektben igyekeztünk minden lehetőséget megmutatni a gyerekeknek korosztályuknak megfelelően. Többször övék voltak a színpadok és a nézőtérek, hogy mindezzel otthonossá tegyük számukra a kulturális tereket és a tudományos játszóházat. Célunk volt, hogy kellemes, jó érzéssel tanuljanak, fedezzék fel a világot.

Ez is érdekelhet...

Szigetköz Félmaraton és Futókörök Napja áprilisban

Két nagyszabású sport rendezvényt is tartanak áprilisban Mosonmagyaróváron.