Bővítették az építményadó mentesség körét

Bővítették az építményadó mentesség körét

- Kategória: Hírek, Közélet

Legutóbbi ülésén módosította a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a város adórendeletét. Ezzel az építményadó mentesség körét kiterjesztették a tulajdonos minden olyan lakására, lakóházára, amelyekben a közeli hozzátartozója életvitelszerűen él.

Az elmúlt években tapasztalt gazdasági visszaesés, valamint a rezsiköltség drasztikus növekedése miatt a képviselő-testület – 2006. óta először – 2023. január 1-jével módosította a helyi adókról szóló rendeletét, mely többletbevétel elérése érdekében az építményadó emelésében teljesedett ki. A változtatással a bevételek a várt építményadó növekményeket hozták. Ugyanakkor a rendelet módosítása nem tért ki a kedvezmények igénybevételére vonatkozó szabályozásra.

Jelenleg Mosonmagyaróváron 20 357 ingatlant adóztatatnak, melyből a lakások száma 11 218, az adóköteles lakásoké pedig 2 485 db. A városban azon lakások, családi házak, társasházi lakások adókötelesek, amelyekben nem a tulajdonos lakik életvitelszerűen, ők nagyságrendileg 14 százalékát teszik ki a teljes építményadó bevételnek, vagyis összességében körülbelül 140 millió forint adót fizetnek az egyéb lakóingatlanuk után.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint mentes az építményadó alól a magánszemély tulajdonában lévő lakás, amelyben a tulajdonos közeli hozzátartozója a lakcímnyilvántartás szerint is életvitelszerűen él. A kedvezmény egy lakás esetében érvényesíthető.

A most elfogadott módosítás szerint a a rendelet szövegéből hatályon kívül helyezték „a kedvezmény egy lakás esetében érvényesíthető” kitételt. Ezáltal mentességet adnak azoknak a helyi lakosoknak, akiknek többedik lakóingatlanjukban közeli hozzátartozójuk él és oda lakcímnyilvántartás szerint is be van jelentkezve.

A kedvezménybővítés terv szerint az eddig adóztatott lakóingatlanok felére gyakorol hatást, így évi mintegy 70 millió forint építményadó bevétel kiesést jelent majd. Az új szabályozás a jövő évtől lép életbe.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az