Átadták a Lajta tengelysúlymérőt

Átadták a Lajta tengelysúlymérőt

- Kategória: Hírek

Hivatalosan is átadták pénteken az M1-es autópályán, Mosonmagyaróvárnál a közelmúltban elkészült tengelysúlymérő ikerállomást.

A létesítmény elsődleges célja, hogy az M1-es autópályán ki lehessen szűrni a túlterhelt és ezáltal mind az út pályaszerkezetére, mind a többi közlekedőre veszélyt jelentő teherautókat. Az ünnepségen jelen volt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja és Kertesi Tamás, a NIF Zrt. műszaki igazgatója.

Az M1-es autópálya teherforgalma az elmúlt években jelentősen megnőtt. Közlekedésbiztonsági szempontok, valamit a fuvarozók versenyegyenlőségének elősegítésének céljából szükségessé vált a tehergépjárművek tengelyterhelésének vizsgálata ezen a szakaszon. A Lajta-pihenő átépítése után alkalmassá vált a nehézforgalom ellenőrzésére. A NIF Zrt. ehhez nagy sebességű mozgás közbeni tengelyterhelés-mérő és forgalomszámláló rendszert, valamint tengelysúly- és össztömeg-mérő állomást alakított itt ki, az autópálya jobb és bal oldalán. A folyamat két lépcsőből áll. A teljes teherforgalmat mindkét irányban kiterelik a pályáról. Az aszfaltba épített érzékelők segítségével kiválasztott túlsúlygyanús járművek további ellenőrzésen esnek át a tengelysúly-mérőhelyen. A többi jármű autópályára történő dinamikus visszavezetése az átmenő úton történik.

Nagy István, államtitkár az átadáson kiemelte: „a megye és az ország gazdaságának nagy része az M1 autópályán keresztül bonyolódik le. Ez a fejlesztés rákényszeríti a teherautó-vezetőket, hogy betartsák a szabályokat, és így az személyautósok biztonságosan elérhetik céljaikat. Nem szabad elfelejteni, hogy a Lajta-pihenőhely is megmaradt, de infrastrukturális fejlesztésen esett át, ami az utazók kényelmét szolgálja.”

Széles Sándor, kormánymegbízott arról beszélt, hogy a tengelysúlymérő állomás megépítésével nemzetközi kötelezettségünknek tettünk eleget. A fejlesztés eredményeként megvalósul az országba be- és kilépő teherautók ellenőrzése, és ez a gazdasági verseny egyenlőségét fogja szolgálni a biztonság mellett. A kormányhivatalnak az engedélyeztetési folyamatban volt nagy szerepe.

Kertesi Tamás, a NIF Zrt. műszaki igazgatója hozzátette: „Az építés során elkészítettek 7501 köbméter aszfaltburkolatot, 1607 köbméter bazaltbeton burkolatot és 5889 négyzetméter térkőburkolatot. Telepítettek továbbá 16 kilométer szalagkorlátot, építettek 12 új portál szerkezetet, 30 új változtatható jelzésképű táblát, 1600 méter faoszlopos védőkerítést, valamint ültettek 77 fát és 5500 cserjét.

67a1290 67a1488 67a1937 67a1967 67a4378 67a4462 67a4555 67a4613

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”