A város érdekében dolgoznak

A város érdekében dolgoznak

- Kategória: Hírek, Közélet
smart

Közgyűlésen számot be a közelmúltban a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöksége a 2022-ben végzett munkáiról.

A programokat sorolva dr. Unger András elnök elmondta: márciusban megemlékezést tartottak Deák Ferencről emléktáblájánál. Év közben az emléktáblát a tér egy csendesebb, nyugodtabb részére helyeztették át, az októberi tisztelgést (halálának évfordulóján) már itt tartották meg. Részt vettek az önkormányzat által koordinált városi szemétszedő akcióban, tagjaik a Wittmann-park megtisztítását vállalták és végezték el. Ugyancsak márciusban Tuba László, Dr. Kalmár Sándor, Bella Sándor és Dimény Gábor tartott előadást „Mosonmagyaróvár műemlékei” címmel, melyben a szerzők az egyesület egyik legnagyobb vállalkozásának elkészült fejezeteit mutatták be.

Áprilisban a Civil Szövetség rendezésében megemlékeztek a költészet napjáról és megkoszorúzták Ady Endre emléktábláját. Májusban megünnepelték a Magyar Sport Napját, megkoszorúzták a Bauer-emléktáblát Mosonban. A könyvtárral közös rendezésben tartotta meg dr. Kocsis Sándor rendhagyó technika óráját „Közlekedés közúton és vízen” címmel. Május végén került sor a pandémia miatt többször elhalasztott rendezvényükre „Térinformatika a város- és a környezetvédelem szolgálatában címmel. Júniusban az egyesület vezetősége látogatást tett a termálfürdőben, megtekintették a legújabb fejlesztéseket. A nyár folyamán részt vettek a Szent László napi megemlékezésen, megtartották a civil szervezetek szokásos találkozóját, hat fős küldöttséggel mentek el a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetségének (Hungaria Nostra) éves találkozójára  Kiskunhalasra. Szeptember elején hagyományosan ellátogattak Tulln-ba a kertészeti- és virágkiállításra. Az egyesület négy fős küldöttséggel vett részt a Nyugat-dunántúli városvédők regionális találkozóján, Sümegen. Októberben Czuppon Tamás, a Hansági Múzeum igazgatója „Ásatások Mosonmagyaróvár környékén” címmel tartott egy érdekes előadást. Novemberben a Széchenyi Polgári Körrel közösen szervezve ellátogattak Bad-Deutsch-Altenburg-ba és részt vettek a bécsi Europa Club szokásos évi megemlékezésén. Decemberben pedig Sattler János, Mosonmagyaróvár első polgármesterének sírjánál tartottak megemlékezést.

Az elnök hozzátette: tavaly is folytatták a 2020-ban megkezdett szobortisztítási programot a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft-vel együttműködve. Ezúttal a mosoni piactéren álló I. világháborús emlékművet tisztítatták meg és közadakozásból újra festették feliratozását. Elvégezték továbbá a korábban gondozásba vett 12 védett sír és a Hősi Halottak kápolna ápolását, takarítását, virágosítását. A feladat végrehajtásába bekapcsolódott az Óvári Gazdászok Szövetsége is.

Dr. Unger András hangsúlyozta: az egyesület dolgozik a Wittmann-park rekonstrukciós tervjavaslatán, amely az év közben kiegészült a Mosoni-Duna és a Lajta part egy részének bekapcsolásával. A javaslat arra irányul, hogy a Biczótól a Mosoni-Duna, majd a Lajta part felújításával, kiépítésével, a Wittmann-park bekapcsolásával az UFM arénáig egy összefüggő sétány jöjjön létre.

Ez is érdekelhet...

Átadták a déli tehermentesítő utat

  Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron,