Megyei elismerés a Kühne Fúvószenekarnak

Megyei elismerés a Kühne Fúvószenekarnak

- Kategória: Közélet

A városi kerékpáros közlekedés veszélyei, a szalézi épülete, illetve a köztisztasági problémák egyaránt szóba kerültek napirend előtt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A tanácskozás kezdetén adták át a Kühne Fúvószenekar részére a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat.

A megyei önkormányzat közgyűlése Mosonmagyaróvár polgármesterének javaslatára a 2018-ban a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat Kulturális Tagozatban a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány részére ítélte oda. A díj átadására mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete  februári ülésének kezdetén  került sor. A díjat és a vele járó oklevelet Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke nyújtott át a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány képviseletében Vámos Gábor zenekari elnök, koncertmester részére.

A tanácskozáson napirend előtt kért szót Goda Bálint (LMP), aki a helyi kerékpáros közlekedés néhány nehézségére, veszélyre hívta fel a figyelmet. A képviselő kifogásolta, hogy a Magyar utca egy szakaszán a biciklis közlekedésre fenntartott részre virágtartó edényeket raktak. Felhívta továbbá a figyelmet a Kossuth Lajos és Bauer Rudolf utcák kereszteződésének veszélyére, ahol több kerékpáros baleset is történt már az elmúlt időszakban. A városatya szorgalmazta itt egy jelzőlámpás csomópont létesítését. Dr. Árvay István válaszában kifejtette: a Magyar utcai virágládákról már kaptak bejelentést és intézkedtek az illetékeseknél, hogy hárítsák el a forgalmi akadályt. A virágtartókat az ott zajló házfelújítás miatt rakták át a kivitelezők a biciklisávba. A polgármester hozzátette: a Kossuth Lajos utcában valóban nem biztonságos a kerékpáros közlekedés. Éppen ezért kezdeményezték már többször az út kezelőjénél kerékpár sáv kialakítását, illetve jelzőlámpás csomópontok létesítését. Ez idáig azonban erre nem került sor, ám továbbra is folyamatosan napirenden tartják a kérdést.

Dr. Kovács Tamás (MSZP) napirend előtt a szalézi épületének megmentése érdekében szólalt fel. Mint ismeretes, a tulajdonos kezdeményezte az épület helyi védettségének eltörlését. A szocialista képviselő szerint fontos lenne a város épített örökségének megvédése. Dr. Kovács Tamás felvetette továbbá a helyi köztisztasággal kapcsolatos aggályait, szerinte nagyobb propagandát kellene folytatni a városlakók szemléletformálására ez ügyben. A képviselő szerint problémát jelent az is, hogy – főként a Városközpontban – a társasházak a szükségesnél kisebb méretű hulladékgyűjtő edénnyel rendelkeznek, ami idő előtt megtelik, így a szemét a kukák mellé kerül. Dr. Árvay István elmondta: a szalézi épülete magántulajdonban van, amivel a tulajdonosa szeretné végre kezdeni valamit. Ezért kezdeményezte az önkormányzatnál a helyi védettség eltörlését. Ebben a közeljövőben a szakbizottság, majd a testület dönt. A város köztisztaságával a polgármester sem elégedett, éppen ezért növelik az erőfeszítéseiket ennek javítása érdekében, hogy a szemetelők helyett összeszedjék a hulladékot. ennek érdekében egyebek mellett a Városüzemeltetőnél jelenleg zajlik egy olyan kombinált jármű beszerzése, ami a járda és útseprés mellett egyéb köztisztasági célokra is használható. A polgármester hozzátette: valóban sok helyen kevésnek bizonyulnak a kihelyezett hulladéktárolók, a társasházak ezzel próbálnak spórolni. Sajnos azonban az önkormányzatnak jelenleg nincs jogosultsága ennek felülbírálására és nagyobb hulladékgyűjtő edények kötelezésére, ám kezdeményezték ennek felülvizsgálatát az illetékes hivatalnál.

Ez is érdekelhet...

Átadták a déli tehermentesítő utat

  Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron,