Virágos Magyarországért – Mosonmagyaróváré és Dunakilitié a fődíj

Virágos Magyarországért – Mosonmagyaróváré és Dunakilitié a fődíj

- Kategória: Közélet

Magyarországon a ’90-es évek óta hirdetik meg a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyt, melynek lebonyolítását a Magyar Turizmus Zrt. végzi. Ezáltal hazánk az egyik legrangosabb európai versenybe, az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyébe is bekapcsolódott. A verseny egyedülálló program Európában, kb. 25 000 település között teremt minden évben kapcsolatot, mintegy ötvenmillió embert mozgósít a környezet szépítése, javítása érdekében.

Az környezetszépítő versenyt 40 éve rendezik meg. 1999 óta 50 magyar település vett részt a megmérettetésen, közülük 9 arany, 23 ezüst és 10 bronz díjjal tért haza. A díjakat az idén 10 ország 16 települése között osztották ki. Város kategóriában Siófok ezüstérmet hozott el az európai versenyről és elnyerte az Európa legszebb főtere különdíjat is, Balatongyörök arany érmet kapott, a legszebb falu címet kapta.

A hazai verseny célja a kulturált, tiszta, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, szemléletformálás, a turizmus fejlesztése, a közös értékek védelme, a településeken az életminőség javítása, a hagyományos magyar virág- és kertkultúra felélesztése.

Az ünnepélyes díjkiosztóra 2015. október 21-én, Budapesten a Vigadóban került sor. A rendezvényen jelen volt Kuncz­éné Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke, valamint Lévai Anikó asszony. Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervezőbizottság elnöke beszédében elmondta, hogy a verseny az idei évben megújult, igazodva az európai verseny mércéjéhez, hiszen az eddigi feltételeken kívül a környezetvédelem, fenntarthatóság, környezeti nevelés valamint a közösségi részvétel a település zöldfelületeinek kialakításában is jelentős szerepet kapott.

2015-ben Magyarországon 209 település nevezett be és mintegy 2 millió embert mozgósított az akció, jutott el az üzenet. A Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyt – melyre Mosonmagyaróvár több mint tíz éve nevez be. A város eddig kilenc alkalommal kapott elismerést tevékenységéért, de a legnagyobb elismerést, a fődíjat, melyet dr. Árvay István polgármester részére Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Ven­déglátóipari Főosztály vezetője és Lipcsei György, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató helyettese adott át– idén érdemelte ki. Falu kategóriában a fődíj Dunakilitié lett.

A fődíj velejárója, hogy a hazai versenyben legjobb eredményt elért város és falu képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésben. Így elfogadva a Magyar Turizmus Zrt. felkérését, Mosonmagyaróvár és Dunakiliti indul a 2016. évi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyben. A 2016. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyre való felkészülés érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. is 500-500000 Ft pénzbeli támogatást ajánlott fel Mosonmagyaróvárnak.

A hazai verseny arany­fo­kozatú támogatója, a Dzsun­gelország Kft. 1.000.000 Ft értékű támogatást ajánlott fel. E pénzből a művelődési központ és a rendőrség között közösségi fűszerkertet alakítanak ki.  A nemzetközi verseny során 2016-ban a nyár folyamán a  szakemberekből álló nemzetközi zsűri ellátogat a Lajta parti városba, és azt a nemzetközi szempontok szerint minősíteni fogják. A követelményeknek való megfeleléshez alaposan előkészületek szükségesek melyeknek anyagi vonzata is jelentős.

Dr. Árvay István polgármester sajtótájékoztatón elmondta, Mosonmagyaróvár számára ez az esemény prioritást kell, hogy élvezzen, így a beruházási terveket is át kell ütemezni. A Magyaróvári történelmi belváros rehabilitációs munkái kiemelt jelentőséggel bírnak majd, a díszburkolatok, díszvilágítás megújul és a köztéri bútorokat is kicserélik. A városnak és civil szervezeteinek fel kell készülniük az összefogásra, hiszen a 2016-os brünni verseny fődíját csak közös munkával, kapcsolódó rendezvényekkel tudják csak megszerezni. A virágosítás közösséget kovácsol, ebben is jeleskedni kell, ugyanis a nemzetközi zsűri sok szempontot fog vizsgálni és értékelni, melyek egyike a mikrokörnyezetek szerepvállalásának bemutatása. Ezért Dr. Árvay István polgármester felhívást tesz közzé a civil szervezetek számára Fogadj örökbe egy közterületet! címmel. E felhívás célja, hogy város civil közösségei, lakói érezzék, hogy valóban tehetnek a siker érdekében és a vállalás csak az ő aktív közreműködésükkel tud megvalósulni. A polgármester kéri, hogy a városrészi egyesületek is vegyék be éves programtervükbe a szépítő akciókat. A polgármester szeretné, ha az önkormányzati cégek, oktatási, szociális és kulturális intézmények is társulnának a kampányhoz. Az önkormányzat saját vállalkozásainak jövő évi üzleti tervét csak akkor fogja támogatni, ha költségvetéséből egyértelműen kiderül, a cél érdekében mit kíván tenni.

Fontos, hogy az egyházak, a lakosok is mindent tegyenek meg saját környezetükben. A cél, hogy a Lajtán túli települések környezeti szintjét érjük el közösen. A településképi kötelezettségeket nem teljesítők szankcionálására figyelmet fognak fordítani. A 2016-os év a Virágos Mosonmagyaróvár Éve kell, hogy legyen.

 

Vizsy-Gombosi Lilla

2015/17

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó