Újabb bérletek és parkolók

Újabb bérletek és parkolók

- Kategória: Közélet

Több változás is életbe lépett az idei évtől a mosonmagyaróvári fizető parkolás terén. Ezeket vesszük most sorra.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy bevezették az úgynevezett piarista-bérletet. Ennek éves díja 1.440 forint és kizárólag a Piarista-iskola tanulóinak szülei vásárolhatják meg, gyermekenként egy bérletet. A felhasználhatósága korlátozott, a Deák Ferenc téren, a Soós János utcában, valamint a Városház utcai parkolókban várakozhatnak ezzel tanítási napokon dél és délután fél 5 között, napi egyszeri alkalommal, legfeljebb tizenöt percre. Nagy igény volt erre a bérletre, ezt az is bizonyítja, hogy január közepéig már mintegy háromszázan váltották ki.

Másik lényeges változás az éves bérleteket érinti. Ez idáig a magánszemélyek részére kiadott, rendszámhoz kötött éves bérlet díja 48 ezer forint volt, amivel a város összes fizető parkolóját használhatták. Az elmúlt évben azonban egyre több olyan parkolóhely került a kiemelt díjzónába, amit behajtási engedély nélkül lehet használni. Emiatt döntöttek úgy, hogy bevezetik a prémium kategóriájú bérletet, aminek éves díja 72 ezer forint. Ezzel minden fizető parkolóban – a kiemelt övezetben is – lehet várakozni. Megmaradt ugyanakkor a 48 ezer forintos bérlet is, ami az 1. és 2. díjzónába tartozó parkolókba érvényes. Ez a változás érinti a vállalkozások számára kiadott éves bérleteket is, így ebben az esetben a prémium kategóriájú 136.800, míg az 1. és 2. díjzónára érvényes 91.200 forintba kerül. Az átruházható éves bérleteknél a tarifa 180 ezer, illetve 120 ezer forint.

Módosult továbbá a bérletcsere díja is. Tizenhat éve változatlanul 480 forint volt a tarifa, mostantól 1.440 forintra emelkedett.

Ugyancsak újdonság, hogy a Magyar utca elején, a malom oldalánál a Sörház utcáig hét új fizető parkolót alakítottak ki. Ezek a várakozóhelyek kiemelt díjzónába tartoznak és kizárólag behajtási engedéllyel lehet azokat igénybe venni. Az elkövetkezendő időben egy jegy automatát is kihelyeznek a Soós János utca elejére, amiből a Magyar utca elejére és a Soós János utcában lévő parkolóhelyekre lehet jegyet váltani. Addig is arra hívják fel az autósok figyelmét, hogy a Deák téri automatában megváltott jegyek nem érvényesek a kiemelt övezetbe tartozó Soós János utcában lévő parkolókba.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit