Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

- Kategória: Közélet

A Lajta Néptáncegyesület 11,55 millió Ft támogatás segítségével személyiségfejlesztő projektet hajtott végre, melynek keretében óvodás és iskolás gyermekekkel ismertetett meg népi hagyományokat, így tanítva őket saját egyéni céljaik és közösségi célok összehangolására.

A Lajta Néptáncegyüttes céljai között szerepel a gyermekek hagyománytiszteletre való nevelése. 2014. szeptembere és 2015. augusztusa között, 11,55 millió Ft európai uniós támogatás segítségével 339 gyermekkel ismertettük meg a helyi hagyományokat és a közösségben végzett munka élményét. A projekt célja olyan módszertan kidolgozása, amely hagyományos tevékenységekre építve alkalmas arra, hogy a rá alapozott programban résztvevő gyermekek képesek legyenek egyéni céljaikat összehangolni közösségi célok elérésével.

A projekt keretében az így kidolgozott módszertan szerint, 14 témahéten keresztül foglalkoztunk a naptári év szokásaival, valamint a helyi hagyományos munkaformák (gyertyaöntés, mézeskalács-készítés, szövés, kenyérsütés) megismertetésével. Minden munka külön csoportban zajlott. Nagy figyelmet fordítottunk a különböző tevékenységek összehangolására.

A projektbe Mosonmagyaróvárról iskolásokat, Lipótról, Hédervárról, Lébényből óvodásokat vontunk be.  A gyermekek a szentendrei Szabadtéri Múzeumban, eredeti környezetben hajtották végre a nagyapáink korában még a mindennapi élet részét képező munkákat.

A foglalkozásokon előállított termékeket a témahetek végén „vásár” keretében cserélték el egymással a gyermekek, s a jól végzett munka után jót mulattak a Sárarany zenekar muzsikája mellett.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

További információ kérhető: Palenik József, sajtóreferens lajtaneptanc@freemail.hu, 70/513-3110.

2015/16

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó