Nincs munkaerő, bezárták az éttermet

Nincs munkaerő, bezárták az éttermet

- Kategória: Közélet

Évek óta nehezíti a mosonmagyaróvári és környékbeli vállalkozások helyzetét a térségben egyre súlyosbodó munkaerőhiány. Sokan az ország más részeiről, vagy a határokon túlról ide érkező vendégmunkásokkal próbálja orvosolni ezt a helyzetet, ám sokszor már ez sem vezet eredményre. Nem csupán nagyvállalatok, hanem a kis cégek is küzdenek ezzel a problémával. Sokszor már a vállalkozások működését veszélyezteti a munkaerőhiány. Ausztria „elszívó hatása” miatt talán a vendéglátásban a legsúlyosabb helyzet.

Nem talál szakácsot, pincért, de még takarítót sem, ezért kénytelen volt már évekkel ezelőtt bezárni éttermét Erdős Sándor, aki szerint az egyre súlyosbodó munkaerőhiány már a térség vendéglátásának minőségét is veszélyezteti. A vállalkozó mint mondja: hiába hirdeti folyamatosan az álláshelyeket, nincs jelentkező. Az étterem korábban nagyon jól működött, sok volt a vendég, ám egyre gyakrabban cserélődtek az alkalmazottak, mindenki tovább állt Ausztriába munkát vállalni. Hiába hoztak az ország más részeiről dolgozókat. Már nem is ragaszkodtak szakképzett munkaerőhöz, inkább betanították az alkalmazottakat. Ám ez is hiába valónak bizonyult, legfeljebb két hónap után a határ túloldalán vállaltak munkát. Elegendő személyzet híján aztán kénytelenek voltak bezárni az egységet. Hiába ígértek az átlagnál is magasabb fizetést, az osztrák bérekkel nem tudnak versenyezni. Erdős Sándor hozzátette: a panziót még tudják működtetni, ám az is egyre nehezebb. Már elegendő szobalányt sem találnak, ezért a családtagok között osztják meg a feladatokat és próbálják még működtetni a szálláshelyet, ám egyre nehezebb.

munkaero001

Hasonló problémákkal küzd évek óta Kiss Zsolt is, ám egyelőre még nem kellett bezárnia az éttermét. A vállalkozó mint mondja: vendég lenne, ám a személyzet hiánya miatt lassan ellehetetlenül a működés. Folyamatosan hirdeti a szakács, vagy poncér álláshelyeket, ám akadnak olyan hónapok, amikor meg sem csörren a telefonja. Ezért főként a családtagok dolgoznak az étteremben, ám így szinte egy nap pihenőjük sincs. Jelenleg is legalább három állandó alkalmazottra lenne szükségük, ám hiába keresik. Kiss Zsolt próbált az ország távolabbi részéről vendégmunkásokat ide csábítani. Többször személyesen is elutazott ennek érdekében, ám hosszú távú megoldást ez sem hozott. Aki eljött, néhány hét, vagy hónap után tovább állt Ausztriába.

munkaero002

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint