Négynapos Szent István Napok

Négynapos Szent István Napok

- Kategória: Közélet

Huszonkétezer ember ünnepelte az államalapítást Mosonmagyaróváron

Négy nap, 22000 látogató a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválján! Igazi fesztivál hangulat várt mindenkit augusztus 19. és 22. között Mosonmagyaróváron a Szent István Napok rendezvénysorozaton. Idén már hatodik alkalommal vehették birtokba a kultúra követei, és a szórakozni vágyó látogatók a nemzetközi forgalmú Szent István király utat Mosonban. Egy négysávos autóút, mely négy napig otthont adott színháznak, táncművészeknek, zenészeknek és régi mesterségeknek.

szín2015

 

A számok tükrében négy nap, huszonkétezer látogató, háromezer adag szigetközi halászlé és közel ezer fellépő művész és szervező 2015-ben a Szent István Napok mérlege. A négy napban Mosonmagyaróvár vendége volt többek között Boban Markovic, az ExperiDance, a Kiscsillag, a Csík Zenekar, a Punnany Massif, a Holdviola, Szabó Balázs és Bandája, az Illés Zenekar. A Gazdász Néptánc Találkozó és a Fúvószene Napja is nagy sikerrel zajlott augusztus 22-én, sok nemzetközi vendéggel.

Az első napon egy helyi szuperprodukcióval nyitott a fesztivál, a Theatrum Ad Flexum színház szabadtéren állította színpadra az egész évadban nagy sikerrel játszott A Dzsungel Könyve című musicalt. Az égiek nem voltak kegyesek, a közönség esőben kellett, hogy elfoglalja a helyét. A társulat úgy döntött, mégis megtartja az előadást. A produkció végén esőkabátban is állva tapsolt a közönség, mely megadta a négy nap alaphangulatát. Augusztus 20-án már kellemes nyári időben kezdődhettek reggel a Szent István Napi ünnepségek a kenyérszentelés, koszorúzás, a Szigetköz legnagyobb halászleve és a Pro Urbe Díj átadása.

halászlé

A három napban napközben főleg a gyerekek és családok látogattak el a programokra, a játszóházak és bábszínházak, a Mesterségek utcája zsúfolásig megtelt mosolygó arcokkal. Este pedig a nagyszínpad és a kisszínpad között mozgott a tömeg, mindenki megtalálta azt a koncertet, előadást, mely elnyerte a tetszését. Augusztus 20-án az ExperiDance Fergeteges című előadása után a tűzijátékot tapssal köszönte meg a tömeg a Fesztivál utcán. Augusztus 21-én, aki egyszer megérkezett a rendezvény helyszínére, el sem tudott menni, hiszen az egyik programot követte a másik, és csak váltogatták a helyszíneket, színpadokat egészen hajnalig. Augusztus 22-én az Illés 50’ koncert végén a közönség nem mozdult, és énekelve köszönte meg a művészeknek az általuk utolsó ilyen fellépésként felkonferált előadást. Az utolsó dal a mosonmagyaróvári születésű Pásztory Zoltán emlékére szólt.

MosonBigBand

Az időjárás az első estétől eltekintve kegyes volt a fesztiválozókhoz és a szervezőkhöz. Sokan érkeztek ebben a négy napban külföldről, és az ország különböző pontjairól kifejezetten a rendezvény idejére.

A szervezők ezúton is köszönik a mosoni lakosok türelmét és megértését, melyet a rendezvény ideje alatt tanúsítottak, és köszönet illet minden résztvevőt és látogatót. Sikerrel és sok pozitív visszajelzéssel ért véget a 2015-ös maratoni rendezvénysorozat. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre ismét találkozunk a Szigetköz legnagyobb ingyenes össz­művészeti fesztiválján!

2015/14

 

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti