Mosonmagyaróvár Retro: Generációk vásároltak a „Vince-boltban”

Mosonmagyaróvár Retro: Generációk vásároltak a „Vince-boltban”

- Kategória: Közélet

Az idősebb korosztályból talán nincs is olyan Mosonmagyaróváron, aki ne vásárolt volna Domonkos Vincétől, de bizonyára a fiatalabbak közül is sokan ismerik a helyben szinte legendásnak számító kereskedőt. Pontosan öt évvel ezelőtt zárta be több mint három évtizeden át működő üzletét, ahova nagyon sokan szívesen tértek be nap, mint nap akár csak egy kiló kenyérét, vagy a nagyobb bevásárlások miatt. Retró rovatunkban ezúttal az egykori Domonkos ABC mindennapjait idézzük fel.

Sokan talán nem is tudják, de Domonkos Vince egy véletlen folytán, illetve édesapja javaslatára választotta a kereskedő szakmát. Eredetileg marósnak készült a helyi mezőgépgyárba, az iskolába fel is vették erre a szakra. Ám mint mondja: édesapja ötlete volt, hogy próbáljon inkább szerencsét a kereskedelemben. Így lett aztán tanuló a Fő utcai Hangya –boltban, ahol jól kitanulta a szakma alapjait. Ezután számos helyen megfordult a Kisalföld Áruház élelmiszer osztályától a mosoni ÁFÉSZ-boltig, mindegyik helyen sikerrel vezette az üzletet. Végül „saját lábára állt” és 1982-ben megnyitott saját boltját, a Domonkos ABC-t a Báger-tó mellett.

Domonkos Vince mint mondja: abban az időben a Báger-tó környéke úgynevezett ellátatlan terület volt az élelmiszer üzleteket tekintve. Miután sem az Áfész, sem pedig élelmiszer kisker nem akart itt boltot nyitni 1982-ben az akkori kereskedelmi hivatal megkereste, hogy a Báger-tó mellett nyisson egy élelmiszerüzletet. A bolt megnyitásához nagyon sok segítséget nyújtott a hivatal az építéshez pedig családja és barátai, aminek köszönhetően „kalákában” építették meg a létesítményt rekord idő alatt. A nyitásra augusztus 20-án került sor. Az ezt megelőző este a nyitás alkalmából táncos mulatságot rendeztek, ahova sokan eljöttek a környéken lakók közül. Domonkos Vince mint mondja: emiatt egy idei sokan csak „táncos boltnak” hívták az üzletet. Már a nyitás napján óriási volt az érdeklődés, nagyon sok volt vásárló. Az üzlet nyitva tartása: hétfőtől péntekig reggel öttől délelőtt tizenegyig, majd délután kettőtől este hat óráig, szombaton reggel hattól délután kettő óráig. Hétköznap délelőtt soha nem sikerült tizenegykor bezárniuk, mert folyamatosan voltak vásárlók az üzletben. A reggel hozott áru délutánra mindig elfogyott. Domonkos Vince igazi vérbeli kereskedő lévén mindig azt tartotta szem előtt, hogy első a vevő. Az üzlet indulásakor tizenketten dolgoztak a tanulókkal együtt. A vásárlói kör a környék lakosságából és az ipartelepi gyárak dolgozóiból állt. Az árukészlet nagyon széleskörű volt. A vevők akkor azt tartották: amit a Domonkos ABC-ben nem lehet kapni, arra nincs is szüksége a vásárlóknak. A vegyi áruktól kezdve az élelmiszerekig minden kapható volt, sőt abban az időben kuriózumnak számító halsalátát (Treskát) csak itt lehetett vásárolni. Domonkos Vincéné saját kezűleg készített hidegkonyhai készítményei is népszerűek voltak. Nagyon kevés ember volt, aki nem ismerte, vagy nem hallott volna a Domonkos ABC-ről, a Vince boltról.

Domonkos Vince több mint ötven évig dolgozott a kereskedelemben, feleségével, szívvel-lélekkel vezették az élelmiszerboltot, de belátták, hogy egyrészt az idő elszállt felettük, másrészt pedig nem tudják felvenni a versenyt a városban egyre nagyobb számban megjelenő multikkal. Ezért 2015 februárjában végleg bezárták a Domonkos ABC-t. Domonkos Vince szerint azonban továbbra is van létjogosultsága a kisboltoknak, ahol sokkal közvetlenebb a kapcsolat vevő és eladó között. Jó érzéssel emlékszik vissza a pult mögött eltöltött 52 évre, aminek jelentős részét a Domonkos ABC tette ki. És ugyancsak jó érzés számára, hogy a mai napig sokan megállítják az utcán és felidézik kellemes emlékeiket a „Vince-boltról”.

Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már. , Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit