Mosonmagyaróvár készül a megmérettetésre

Mosonmagyaróvár készül a megmérettetésre

- Kategória: Közélet

Mosonmagyaróvár tavaly elnyerte Magyarország legvirágosabb városa címet, és ezzel jogot szerzett az Entente Floral Europe nemzetközi versenyen hazánk képviseletére. Január 20-án a megmérettetésre való felkészülést elősegítő delegáció  járt a városban, hogy tájékozódjon az előkészületekről. Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. Belföldi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy kiváló, messze átlag feletti munkát végzett eddig a város, és maximálisan tartja a menetrendet is.

­Mosonmagyaróvár 9 éven át folyamatos élenjárója volt a városok közötti vetélkedésnek, és tavaly méltán kapott első helyet – mondta a turisztikai szakvezető. Azt láttuk, és az elmúlt hónapokban folytatott közös munka csak megerősítette, hogy a város értékteremtő környezettudatos gondolkodása nem egy kampány velejárója, hanem a vezetés, a szakmai és a civilszervezetek és a lakosság sajátja is. A zsűrizés során nem az elültetett palánták számát néztük, sokkal komplexebb elvárásnak kellett megfelelni a múltban is. Azt tudni kell, hogy Mosonmagyaróvárnak olyan országok képviselőivel kell majd megmérkőznie a minősítéséért, mint Anglia, Franciaország, Olaszország, ahol a kertkultúra igen magas színvonalú. Országimázs szempontjából is komoly felelősség ez, hiszen egy egyetlen „keleti” ország vagyunk a nyugatiak sűrűjében.

 A magas szakmai presztízsű emberekből álló zsűri a júliusi egynapos vizitáláskor megvizsgálja az utakat, a köztereket, a lakókörnyezeteteket, értékeli a környezettudatosságot, annak létét az ifjúság nevelésében, a megújuló energiákkal való gazdálkodást, a turisztikai vonzerőt, az ember, a természetes és az épített környezet összhangját. Az aranyminősítéshez a polgármesteri hivatal által koordinált munka mellett elengedhetetlen a civil lakosság bekapcsolódása a „vállalkozásba”. Jó és újszerű kezdeményezésként értékelték a szakmai látogatók a civilszervezetek részére szóló „Fogadj örökbe egy közterületet! felhívást.

– Ma elfogadtuk az előkészítő munkacsoport által ajánlott kiemelt helyszíneket: a FU­TURA, a mosoni strand, a Flesch Központ mellett kialakítandó fűszerkert, a Múzeumkert, a magyaróvári temető, a Karolina-kórház, a Hil­degard óvoda, a Vár környéke a Lajtával és a Magyar utca. A zsűri a 8 órás, ezer apró részletre kiterjedő bejárása alatt szinte minden városrészt érinteni fog, így lesz alkalma megtekintetni a kirakatba állítottakon túl a lakóövezeteket is. Nem csak Mosonmagyaróvár, de az egész Szigetköz kerül majd a nemzetközi érdeklődés homlokterébe azáltal, hogy Dunakiliti pedig a „falvak” kategóriában képviseli hazánkat a két évtizede indult nemzetközi versenyben.

2016/2

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint