Megszépült a Postapalota Magyaróváron – Elszállt egy év

Megszépült a Postapalota Magyaróváron – Elszállt egy év

- Kategória: Közélet

Tavalyi első számunk címlapján a választások évének neveztük 2014-et. A parlamenti választásokon kívül uniós képviselőket is választottunk, s ősszel helyhatósági választásokra is sor került.

Mindhárom választást fölényesen megnyerte a Fidesz-KDNP pártszövetség, s Mosonmagyaróvár is a folyamatosságra voksolt, a korábban alpolgármesterként tevékenykedő dr. Árvay Istvánt választotta öt évre polgármesteréül. A térség országgyűlési képviselője ismét dr. Nagy István lett, akit Orbán Viktor miniszterelnök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának kért fel. Elmondható e kinevezés kapcsán, hogy a rendszerváltást követő negyedszázad mezőgazdaságának irányításában az óvári gazdászok, a mosonmagyaróvári egyetem meghatározó szerepet játszott. Két minisztert és egy államtitkárt adott az országnak.

2014-et neveztük az évfordulók évének is, elsősorban az első világháború kitörésének századik évfordulójára gondoltunk. A Hansági Múzeum méltó kiállítással emlékezett erre, de míg az országban mindenütt emlékoszlopra vésték a nagy háború áldozatainak nevét, Mosonmagyaróváron ez a mai napig nem történt meg. Remélhetőleg hamarosan sor kerülhet erre.

Harminc évvel ezelőtt, 1984. augusztus 20-án adták át Mosonmagyaróvár közönségének a Városi Művelődési Központot. Az építmény a rendszerváltás előtti időszak utolsó nagy kulturális beruházása volt, s a maga nemében páratlan lehetőségeket kínált a szórakozni, kulturálódni vágyóknak.

Az évforduló alkalmából az építményben működő intézmények (Flesch Károly Kulturális Központ, Huszár Gál Városi Könyvtár és a zeneiskola) megemlékeztek az elmúlt három évtizedről, kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal emlékeztek. Az azóta Flesch Károlyról elnevezett központ a mosoni városrészben is működtet egy intézményt (Fehér Ló Közösségi Ház), a Futura élményközpont fenntartója is, s médiaközponttá, a térség megkerülhetetlen intézményévé nőtte ki magát.

 

(A 2014-ről szóló írásunk itt olvasható.)

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti