Megelőzik a fertőzéseket az intenzíven

Megelőzik a fertőzéseket az intenzíven

- Kategória: Közélet

Mintegy 10 millió forintos állami támogatásból oldották meg az intenzív osztály levegő fertőtlenítését a Karolina Kórházban.

A múlt év végi kórház-konszolidáció részeként a mosonmagyaróvári Karolina Kórház is benyújtotta a működés racionalizálását és a betegellátás színvonalának minőségi javítását szolgáló pályázatait a 15 milliárd forintos keretösszegű, a fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására kiírt felhívásra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz egy intézmény több ötlettel is pályázhatott. Így a Karolina Kórház is összesen kilenc különálló pályázatot nyújtott be. – tudtuk meg dr. Bertalan István főigazgatótól. Elmondta: a kórház nagy lehetőséget látott ebben, ezért nyújtott be kilenc pályázatot összességében 671 millió forint értékben. Ezek között szerepelt egyebek mellett a rendelőintézet felújítása, a mammográfia cseréje, sterilizáló beszerzése, mosodai felújítás és a gőzfejlesztő cseréje. Országos szinten mintegy 85 milliárd forintos forrás igényt nyújtottak be az intézmények, így nyilvánvaló volt, hogy nem teljesülhetnek maradéktalanul a fejlesztési elképzelések.

Dr. Bertalan István kiemelte: a pályázati támogatásnak köszönhetően mintegy 10 millió forintból fejleszthetik az intenzív osztályt egy a levegő fertőtlenítését végző eszköz megvásárlásával. A főigazgató hozzátette: ismeretes, hogy a kórházakban egyre nagyobb gondot okoz a multi rezisztens baktériumok ismétlődő fertőzése. Sajnos ezek a baktériumok hónapokat is túlélnek egy-egy porszemcsén. A pályázati forrásból megvásárolt tisztító készülékek az intenzív osztályon a levegőt keringetve az abban lévő porszemeket kiszűrik és minden benne lévő organizációt elpusztítanak.

Az a berendezés bérleti szerződéssel már üzemelt az elmúlt időszakban az intenzív osztályon, pozitív hatásait pedig azóta is érzékelik. A korábban rendszeresen visszatérő multi rezisztens baktérium okozta járvány azóta nem jelentkezett az osztályon. A pályázatnak köszönhetően az eddigi havi 188 ezer forintos bérleti díjat a továbbiakban nem kell fizetnie a kórháznak.

A főigazgató hozzátette: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Karolina Kórház összes pályázatát támogatta, így a közeljövőben további 47 milliós támogatásban részesül az intézmény, amiből a röntgengép cseréjére kerül sor.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint