Magasabb rezsiszámlára számítanak az iskolák is

Magasabb rezsiszámlára számítanak az iskolák is

- Kategória: Közélet

Az energia árak drasztikus emelkedése az oktatási intézményeket is nehéz helyzetbe hozza. Az általunk megkérdezett iskolák igazgatói még nem tudják ugyan, hogy pontosan mennyivel nő a rezsiszámlájuk, de készülnek a drágulásra.

„Mi még viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk, mivel az elmúlt időszakban több energetikai korszerűsítésen is átesett az iskola épülete.” – mondta el érdeklődésünkre dr. Makk Zoltán a mosonmagyaróvári Móra-iskola igazgatója. Hozzátette: nemzetiségi támogatásból tavaly és az idei nyári szünetben az elektromos hálózat teljes korszerűsítésen esett át. Korszerű, energiatakarékos egységekre cserélték ki az összes lámpatestet, nem csupán a mosonmagyaróvári épületben, hanem a máriakálnoki tagintézményben is. Emellett a mosdók világítását mozgásérzékelős rendszerre cserélték, ezzel is csökkentve a felesleges energiafogyasztást. A korábbi korszerűsítés során pedig napelemeket telepítettek az iskola tetejére, így ez is csökkenti a villanyszámlát. Az iskola fűtését távhő biztosítja, nincs még arról információjuk, hogy ennek költsége milyen mértékben változik.

Az igazgató elmondta: egyelőre nem tudják, hogy mennyivel fog emelkedni a rezsi költségük, de az idei évben még valószínűleg ki tudják gazdálkodni a saját költségvetésükből. A megnövekedett energiaárak miatt azonban a jövő évtől biztosan emelni kényszerülnek az uszoda és a terembérleti díjakat.

A mosonmagyaróvári Piarista Iskola számára is feladatokat jelent az elmúlt hónapokban kialakult energia-veszélyhelyzet. – mondta el lapunknak Zsódi Viktor igazgató. „Természetesen már korábban is hangsúlyt fektettünk az épület karbantartásánál, hogy hatékonyabban, olcsóbban működjön és kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A diákokat a fenntarthatóságra szeretnénk nevelni, amiben fontos az energiatudatos szemléletformálás, hogy takarékosabban használjuk a vizet, figyelünk a villany lekapcsolására, gyorsan szellőztessünk, nem hűtjük ki a termeket.” – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette: a nyári szünetben sikerült több nyílászárót is felújítani, új ablakot beszerelni. Ez az esetükben nagyon költséges, hiszen a műemlékvédelmi előírások miatt teljes mértékben meg kell felelnie az eredetinek az újonnan beépített ablakoknak. Emellett az intézmény kazánjait is karbantartották és tervezi még újabb ablakok renoválását. Jelenleg úgy látják, hogy a tanév folyamán nem fog fennakadást jelenteni az oktató-nevelő munkában az energetikai kérdés. A fenntartó elkötelezett abban, hogy a legjobb megoldásokkal segítse az intézményeket ezen a téren.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó