Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat! – Sokan nem ismerik az egyirányú utcák szabályait

Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat! – Sokan nem ismerik az egyirányú utcák szabályait

- Kategória: Közélet

Portálunkon több alkalommal foglalkoztunk már Mosonmagyaróvár egyre súlyosbodó közlekedési problémáival. A drasztikus ütemben növekvő gépjármű forgalomhoz a meglévő úthálózat egyre kevésbé elegendő. Emiatt gyakorta – főleg a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején – alakulnak ki torlódások város szerte. Rovatunkban a város közlekedés szempontjából kritikus pontjait járjuk végig Rácz Tamás gépjármű szakoktató segítségével. A szakember konkrét példákon keresztül próbál jó tanácsokkal szolgálni olvasóinknak, amik alkalmazásával enyhülhet a zsúfoltság és torlódás az adott útszakaszon, csomópontban.

Ezúttal néhány forgalmas egyirányú utcát veszünk sorra, ahol némi odafigyeléssel csökkenthetők lennének a torlódások. Az egyik ilyen kritikus pont a Vilmosrév és Aranyossziget utcák kereszteződése. Meglehetősen nagy forgalmat bonyolít a Vilmosrév utca, hiszen Máriakálnok, illetve több szigetközi település felé is sokan választják ezt az útvonalat, valamint számos autós használja „menekülő útként”, hogy kikerülje a jelzőlámpás csomópontokat. Így többször alakul ki torlódás ebben a csomópontban – mondja Rácz Tamás. Hozzátette: sokan ugyanis nem ismerik az egyirányú utcákra vonatkozó szabályokat és balra kanyarodáskor nem a bal oldali sávba húzódnak. Ezzel nagyban csökkentik a kereszteződés áteresztő képességét, hiszen az egész úttestet elfoglalják. Hasonló a helyzet a Csaba és Károly utcák csomópontjában. Itt tovább rontja a helyzetet, hogy az úttest jobb oldalán, a kereszteződés közvetlen közelében is felfestettek egy parkolóhelyet. Emiatt nehéz a jobbra kanyarodóknak az út szélére besorolni. Érdemes lenne az út kezelőjének újra gondolni, hogy ezt az egy várakozóhelyet megszüntessék, hiszen a Csaba utcában is nagy a forgalom a közeli kórház és a termálfürdő miatt. Néhány sarokkal arrébb, a Kórház és Csaba utcák kereszteződésében is gyakorta alakul ki torlódás amiatt, hogy a kikanyarodó autók rosszul sorolnak be. Itt ráadásul a csomópont nehezen belátható, ezért szereltek fel néhány éve forgalomtechnikai tükröket.  Érdemes ezeket használniuk a közlekedőknek, a balesetek elkerülése és a forgalom gyorsítása érdekében. Rácz Tamás felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok alapján sokan „menekülő útvonalként” használják a Kórház utcát, hogy kikerüljék a jelzőlámpás csomópontokat. Ez azonban szabálytalan, hiszen a Kórház utcában célirányú gépjármű behajtás engedélyezett.

Az egyirányú utcákkal kapcsolatban a szakoktató hozzátette: sajnos sokakban él az a tévhit, hogy egyirányú utcába kerékpárral be lehet hajtani forgalommal szemben is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ezt külön kiegészítő tábla jelzi. Ilyen azonban Mosonmagyaróváron egyelőre nincs, ennek ellenére sok biciklis teker a forgalommal szembe az egyirányú utcákban.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti