Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat! – Sokan indokolatlanul várnak a Deák téren

Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat! – Sokan indokolatlanul várnak a Deák téren

- Kategória: Közélet

Portálunkon több alkalommal foglalkoztunk már Mosonmagyaróvár egyre súlyosbodó közlekedési problémáival. A drasztikus ütemben növekvő gépjármű forgalomhoz a meglévő úthálózat egyre kevésbé elegendő. Emiatt gyakorta – főleg a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején – alakulnak ki torlódások város szerte. Most indult új rovatunkban a város közlekedés szempontjából kritikus pontjait járjuk végig Rácz Tamás gépjármű szakoktató segítségével. A szakember konkrét példákon keresztül próbál jó tanácsokkal szolgálni olvasóinknak, amik alkalmazásával enyhülhet a zsúfoltság és torlódás az adott útszakaszon, csomópontban.

Első alkalommal közlekedés szempontjából a város talán legkritikusabb csomópontja, a Deák tér forgalmát vesszük górcső alá. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy itt szinte a nap minden szakában torlódásokkal kell szembenéznie mindazoknak, akik ezt az útvonalat választják. A reggeli és délutáni órákban pedig egyenesen kritikus a helyzet. Sokszor a Malomszerig, vagy még azon is túl torlódnak a járművek.

„Vitathatatlan, hogy a Deák téri csomópont áteresztő képessége rendkívül szűkös már erre a forgalomra. Emellett azonban a gépjárművezetők is sokat tehetnének annak érdekében, hogy kevésbé alakuljanak ki torlódások a kereszteződésben.”- hangsúlyozza Rácz Tamás. Hozzátette: az oktatás során naponta találkozik olyan esetekkel, amikor a gyakorlott sofőrök sem ismerik fel helyesen a közlekedési helyzeteket. Ezzel is csökkentik az egyes csomópontok áteresztő képességét. Nagyon jó példa erre a Deák tér. Gyakori probléma itt, hogy a Deák térről balra kifordulni szándékozó autósok megvárják a nekik jobbról, a Pozsonyi út felől érkező és egyenesen tovább haladó autókat is a kikanyarodás előtt. Holott a Fő úton külön sávot alakítottak ki a Deák tér felé beforduló, illetve onnan kikanyarodó és az egyenesen közlekedő forgalom számára. A tapasztalatok szerint gyakorta sok autós indokolatlanul azzal növeli a várakozási időt és okoz torlódást a kereszteződésben, hogy megvárja a Fő úton egyenesen közlekedő járműveket is, mielőtt balra kifordulna.

További probléma, hogy sokan körforgalomnak gondolják ezt a csomópontot és az arra érvényes szabályok szerint próbálnak itt közlekedni. Sajnos több baleset is történt már emiatt a kereszteződésben.

 

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi