Kevesebb baleset, több gyorshajtó

Kevesebb baleset, több gyorshajtó

- Kategória: Közélet

Kis mértékben ugyan, de csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma Mosonmagyaróváron és a környék útjain az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Amint azt Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk: sajnálatos ugyanakkor a halálos balesetek alakulása. Míg tavaly ebben az időszakban nem történt ilyen, addig idén ez idáig már négy is. A súlyos sérüléses karambolok száma a tavalyihoz hasonlóan alakult, míg a könnyű sérüléseseké mintegy tizenöt százalékkal csökkent. Örvendetes, hogy az ittasan okozott balesetek száma negyedével volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az alezredes hozzátette: a legtöbb karambol az elsőbbség adás elmulasztása miatt történik. Ezek egyike sem vezethető azonban vissza forgalomtechnikai hiányosságra, minden esetben az emberi figyelmetlenség és türelmetlenség vezetett a baleset bekövetkezéséhez. Tapasztalatok szerint sokszor az egyébként elsőbbséggel rendelkezők annak tudatában közlekednek, hogy biztosan meg is adják számukra az elsőbbséget. Noha a baleset bekövetkezésért nem voltak felelősek, részükről is nagyobb körtekintéssel elkerülhető lett volna a baleset. Több ilyen kerékpáros elütés is történt az elmúlt időszakban. A baleseti okok között második helyen a gyorshajtás áll. Annak ellenére, hogy a rendőrség szinte folyamatosan tart sebesség ellenőrzéseket a környék útjain, még mindig nagy számban indul eljárás gyorshajtás miatt. Sőt, még azokon az útszakaszokon is gyakori a sebesség túllépés – 1-es főút mosonmagyaróvári bevezető, illetve a 86-os főút Jánossomorja előtti szakasza-, ahol tábla is figyelmeztet a traffipaxra. Emellett a kanyarodás szabályainak megszegése, illetve a nem megfelelő követési távolság miatt történt számos baleset.

DSC_8655

Kiemelkedő a kerékpárosok okozta balesetek száma is. Az elmúlt időszakban például három olyan súlyos sérüléssel végződő eset is történt, ahol jó látási viszonyok között, egymással szembe közlekedő biciklisek ütköztek össze.

Makó László arra hívta fel a figyelme, hogy a balesetek megelőzése érdekében a rendőrség fokozottan ellenőrzi a közlekedőket az elkövetkezendő időszakban a környék útjain. Különös figyelmet fordítanak a motorosokra, a gyorshajtók és ittas vezetők kiszűrésére, valamint a passzív biztonsági eszközök használatára.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint