Két éven belül négysávos lehet az M15-ös

Két éven belül négysávos lehet az M15-ös

- Kategória: Közélet

Az M1-es autópályát a rajkai határátkelővel összekötő mintegy tizennégy kilométeres autóutat a leendő M15-ös autópálya első ütemeként építették 1996 és 1998 között. A nyomvonala és műszaki jellemzői megfelelnek az autópályákra vonatkozó előírásoknak, ám csupán fél autópályaként épült ki, elválasztósáv nélkül, kétirányú forgalom zajlik rajta. Az autópályává bővítés már évek óta napirenden van.

Ma már átlagosan 10 ezer jármű halad keresztül az útszakaszon naponta, többségében kamionok. A megnövekedett forgalom és az ezzel járó balesetek miatt egyre sürgetőbbé vált az út kétszer két sávosra bővítése, azaz befejezése.

m15_003

Hosszas előkészítést követően ennek most, az út átadása után húsz évvel jött el az ideje. A kormány döntött az M15-ös autóút autópályává bővítéséhez szükséges forrásokról, aminek értelmében a közbeszerzésen nyertes konzorcium elkészíti a kapacitásbővítéséhez szükséges kiviteli terveket, majd elvégzi ennek kivitelezését. A projekt tervezett bruttó összköltsége 26,658 milliárd forint. Ebből 17,224 milliárd forint uniós támogatás, 9,434 milliárd forint pedig hazai költségvetési hozzájárulás. A projekt végrehajtója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

m15_004

A beruházás során az M15-öst kétszer kétsávos autópályává fejlesztik. Ebbe beletartozik többek között a hiányzó jobb pálya megépítése mellett a meglévő bal pálya felújítása, a bővítéséhez szükséges kiviteli tervek elkészítése, a hídépítési kiviteli tervek jóváhagyása, hét felüljáró megépítése, valamint kilenc felüljáró és tíz aluljáró felújítása is. A munkaterületet a napokban átadták a közbeszerzésen nyertes kivitelezőnek. A tervek szerint a jövő évben megépítik a jobb pályatestet, majd ennek elkészülte után újítják fel a meglévő bal pályát. Az ütemterv szerint 2019. végére teljesen elkészül az M15-ös autópálya.

m15_001

Bár a híradásokban egy-egy itt történt közlekedési tragédiának nagy a sajtó visszhangja, összességében nincs sok baleset az M15-ös autóúton. – tudtuk meg Halász Sándor rendőr őrnagytól, az autópálya alosztály vezetőjétől. Elmondta: évente átlagosan alig fél tucat személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történik ezen az útszakaszon, ugyanakkor az itt bekövetkezett frontális ütközések sokszor nagyon súlyosak, vagy tragédiával végződnek. Néhány évvel ezelőtt rövid időn belül több halálos baleset is történt az M15-ös autóúton. Ezt követően kezdeményezte a rendőrség egy országos szintű tanácskozás összehívását. Az ott elhangzottak alapján az út kezelője több forgalomtechnikai beavatkozást is végrehajtott. Így például úgynevezett akusztikus burkolati jeleket festettek fel, valamint további, a szembe jövő forgalomra figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Ezek eredményeként csökkent a balesetek száma. Ám még így is előfordulnak halálos esetek. Az autópálya alosztály vezetője hozzátette: az itt történt frontális ütközések közül több figyelmetlenség miatt következett be. A páneurópai négyes számú közlekedési folyosónak – aminek része az M15-ös autóút is – csupán ez a tizennégy kilométeres szakasza nem autópálya. Az itt közlekedők mindkét irányból sztrádáról érkeznek és sajnos sokan azt gondolják, hogy továbbra is azon haladnak. Az út vonalvezetése autópályának megfelelő, emiatt sokan úgy érzik, gyorsforgalmi úton hajtanak. A teher- és személygépjárművek közti sebességkülönbség – záróvonalak ellenére – a  gyakorta készteti előzésre az autósokat.  Az óriási teherforgalom miatt nagyon nehéz előzni ezen az útszakaszon, sokan vakon mennek bele egy-egy ilyen manőverbe a beláthatatlan ívekben. A közelmúltban történt halálos baleset is például úgy következett be, hogy a gépkocsi vezetője egy buszt előzött, amikor hirtelen észlelte a szemből érkező járművet. Ettől megijedt, vissza rántotta a kormányt és érintőlegesen ütközött a busszal. A kocsiban ülők sajnos nem voltak bekötve, ezért a hátsó szélvédőn kirepültek a járműből és ketten életüket vesztették.

m15_002

A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében gyakran tart ellenőrzéseket és méri a közlekedők sebességét ezen az útszakaszon. Áttörő eredményt azonban a kétszer két sávosra bővítés hozhat majd. Mindemellett a forgalomban résztvevők figyelmes vezetése is szükségeltetik.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti