Hobbikertek, kátyúk, kapitányságvezető és iskola átvétel

Hobbikertek, kátyúk, kapitányságvezető és iskola átvétel

- Kategória: Közélet

Az ipartelepi hobbikertek, a kátyúk, tűzoltóautók száma és a virilisták is szóba kerültek napirend előtt a képviselő-testület februári ülésén. Az eseményen írták alá az önkormányzat és helyi egyetemi kar között kötött együttműködési megállapodást.

Az önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara között kötött együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött a képviselő-testület csütörtöki ülése. Az erről szóló dokumentumot dr. Földesi Péter rektor, dr. Szalka Éva dékán és dr. Árvay István polgármester írták alá. „Valós tartalommal és értékekkel töltötték meg a korábban is létező együttműködést a mostani megállapodás aláírásával.” – hangsúlyozta dr. Árvay István. A városvezető szerint ezzel megteremtetik azt az alapot, sokáig szolgálja majd a város érdekeit az egyetem. Dr. Földesi Péter emlékezetett az elmúlt év elején lezajlott integrációra, amikor a mosonmagyaróvári kar a Széchenyi István Egyetemhez került. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy ez jó döntés volt. Ezzel a két város, Győr és Mosonmagyaróvár is közelebb került egymáshoz.

DSC_3186

A tanácskozáson napirend előtt Jávor Miklós az ipartelepi hobbikertek jövőjével kapcsolatban fejtette ki aggodalmait. A jobbikos képviselő elmondta: a Bartók Béla és Huszár Gál utcák által határolt területen kertészkedők korábban a művelés fejében kapták meg használatra az önkormányzattól a kerteket. Most azonban arról tájékoztatták őket, hogy a közeljövőben a terület eladását tervezi az önkormányzat. A képviselő szerint nem kellene beépíteni ezt a területet. Dr. Árvay István kifejtette: ideiglenesen átengedett területekről van szó. Ezek között az utóbbi időben sok az elhanyagolt rész, ezért is gondoltak arra, hogy rendezik ezt a területet. Az esetleges családi házas beépítés nem ellentétes a környező ingatlanokon kialakult helyzettel. Keresik viszont annak a lehetőségét, hogy a területek eddigi használói milyen előnyöket, kedvezményeket kaphatnának az esetleges értékesítéskor.

Dr. Kovács Tamás napirend előtt a téli időjárás okozta számos kátyúra hívta fel a figyelmet a városi úthálózaton. A szocialista képviselő emlékeztetett továbbá az elmúlt időszakban a környéken történt két tűzesetre, ahová információi szerint Lébényből és Csornáról is kellett tűzoltóautókat vezényelni. Szerinte szükség lenne még egy gépjárműfecskendőre Mosonmagyaróváron. A városatya javasolta még, hogy a virilistákkal együtt jutalmazzák a mikró-, kis- és középvállalkozásokat is. Dr. Árvay István elmondta: minden év hasonló időszakában „kátyú helyzet” van. Ilyenkor hideg aszfaltozással tudják a hibákat kijavítani, tavasszal azonban elindul az útépítési program. A polgármester hangsúlyozta: a katasztrófavédelem szakmai szabályai döntik el, hogy hány tűzoltóautóra van szükség a városban. A múltkorihoz hasonló tűzesetnél szakmai protokoll, hogy a környező tűzoltóságok egységeit is riadóztatják. A városvezető elmondta: a virilisták között nem csupán nagyvállalatokat ismertek el. Ugyanakkor szerinte is lehetne bővíteni a díjazottak körét, ám nagyon nehéz meghatározni a kiválasztás szempontjait.

A napirendek sorában véleményezték a képviselők a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjének kinevezését. A testület egyhangúlag támogatta Barna Árpád alezredes, jelenlegi megbízott kapitányságvezető kinevezését.

Ugyancsak egyhangúlag támogatták a helyi német nemzetiségi önkormányzat azon szándékát, miszerint a következő tanévtől átvennék a Móra-iskola fenntartását és működtetését.

(A tanácskozás további döntéseiről a későbbiekben beszámolunk.)

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának