Hamarosan elkezdődhet a Lajta-híd bővítése

Hamarosan elkezdődhet a Lajta-híd bővítése

- Kategória: Közélet

Hosszú évek óta várat már magára a Kiserdő utcai Lajta híd kétsávossá bővítése. Most úgy tűnik, hamarosan megvalósulhat a várt fejlesztés.

Annak érdekében, hogy 2019. első negyedévében megindulhasson a kivitelezés, az önkormányzat még a múlt év végén döntött az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás megindításáról.  Ezzel együtt a képviselő-testület előzetes kötelezettségvállalást is tett arra, hogy a 2019-es költségvetésébe betervezi a híd bővítését.

A Lajta híd második forgalmi sávval történő bővítéséhez kapcsolódó tervezési és előkészítési feladatokra a 2018-as költségvetésében már 50 millió forintot különített el az önkormányzat.

A meglévő 4 méter széles pályával és kétoldali kiemelt szegéllyel rendelkező híd szélesítését kétoldali kerékpáros átvezetéssel tervezik. A híd jelenlegi teljes szélessége 5,3 méter.  A szélesítést követően az  új keresztmetszet kétszer négy méteres pályaszélességgel vezeti majd át a közúti forgalmat, amiket 50 centiméteres kiemelt szegélyekkel választanak el egymástól. A forgalmi sávok haladási iránya szerinti jobb oldalán alakítják ki az egy méter széles kerékpárutat, így a teljes hídszélesség 14 méteres lesz.

A híd két végén a csatlakozó utakat is kiszélesítik a hídon való átvezetés érdekben. A centrum felőli végen a meglévő kétirányú kerékpárutat csatlakoztatják a szétválasztott egyirányú kerékpárúthoz, oly módon hogy az úton átvezetik a Halászi felé vezető kerékpársávot, ami becsatlakozik a kiépített kétirányú kerékpárútba.

A hídon összesen négy kandeláber beépítésével biztosítják majd a közúti és a kerékpáros forgalmi sávok megvilágítását.

A meglévő híd építése során a bővítésnek megfelelő mértékben a támaszok alatti alaptestek már elkészültek, így a bővítés során a kifolyási oldal irányába szélesítik csak meg az alátámasztásokat. A támaszok elkészítése után a meglévő híd kifolyási oldali hídszegélyét bontják el, hogy az acéltartók elhelyezhetők legyenek. Az acélszerkezetre a pályaburkolat fogadására vasbeton pályalemez készül. A közúti és kerékpáros forgalom elválasztására egysoros acél vezetőkorlát készül, kerékpáros csőkorláttal kiegészítve, míg a víz felőli oldalon acél kerékpáros korláttal védik majd a közlekedőket a leeséstől. A Lajta jelenlegi átfolyási szelvényét a szükséges mértékben kibővítik. A medret a híd alatti körülbelül harminc méteres szakaszon teljes keresztmetszetben burkolják.

A beruházás költsége az előzetes számítások szerint közel 350 millió forint lesz. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok – időjárástól függően – 2019. első negyedében megkezdődhetnek.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti