Garázsok építésével enyhítenék a parkolási gondokat a Mofém-telepen

Garázsok építésével enyhítenék a parkolási gondokat a Mofém-telepen

- Kategória: Hírek, Közélet

A város településrendezési teveinek módosítása során felmerült a Mofém-telepen garázsok és parkolók kialakítási lehetőségének vizsgálata. Ennek előkészítése már elkezdődött, ami során egyeztetéseket is tartottak.

A város 1960-as, 1970-es években kialakított lakótelepein egyre nagyobb gondot okoz a gépjárművek elhelyezése. Akkoriban a lakásokhoz nem, vagy csak azok negyedéhez készültek garázsok az épületekben. A további parkolás az utak mentén volt megoldva. A gépjárműállomány jelentős növekedése és az ezzel járó problémák a Mofém-telepen is jelentkeznek. Az utak telítettek, jobb híján a zöldparkok egy részét teszik tönkre a parkolással. A négyszintes társasházak úszótelken állnak, így nincs lehetőség telken belüli parkolásra vagy garázsok építésére. Ezt mindenképp közterület igénybevételével kell megoldani. A terület képviselője kezdeményezte a szabályozási terv módosítását önkormányzati területet érintően. A beruházást a Movinnov Kft. végezné el területfejlesztéssel, vagy a felépített garázsok értékesítésével. A Szekeres Richárd utca mentén található zöldpark besorolású, mintegy 4 ezer négyzetméteres terület felhasználása lehet a megoldás. A zöldpark jelentős része jelenleg is közlekedési terület, innen közelíthető meg a határos garázssor. A területen egy további
garázssor építése és parkolók kialakítása tervezett, ehhez a beépítésre szánt övezetbe kell sorolni.

A Mofém-telepen, zöldfelület helyére tervezett garázssor és parkolók kialakítása kapcsán tartott lakossági fórumon az egyik érintett fejtette ki véleményét lakótársai nevében. Mint mondta: nem támogatják a tervezett beruházást, a zöldfelület megtartását kérik. A forgalom is jelentősen megnövekedett az utcában, ezt valahogy el kellene vezetni a Mofém-telepről – tette hozzá.

Kitley Tibor városi főépítész válaszában kifejtette: a lakótelepeken újabb parkolókat kialakítani csak a zöldfelület rovására lehet. Jó példa erre a Móra-lakótelep két udvarában, az elhanyagolt zöldfelület helyén kialakított parkoló. A közös képviselők felmérést tartottak a lakók körében, a többség támogatta ezt. A parkolók kialakítását épp a területi képviselő kezdeményezte a lakók kérésére. A parkolási helyzeten mindenképp javítani kell, most is több helyen a zöldfelületen állnak autók. A meglévő koros fákat mindenképp megtartanánk, a zöldfelület pedig fel lenne újítva. Hozzátette: a Mofém-telep tehermentesítésére készült el a Tölténygyári úti kikötés, illetve elkészült a Gorkij utca folytatása is. Ezeken a forgalom megoszlik, más tehermentesítő út kialakítása nem lehetséges.

 

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint